Mailchimp is in 2001 opgericht als e-mailmarketing service. Door de jaren heen is de tool verder geprofessionaliseerd en hebben ze hun dienstenpakket zelfs uitgebreid. Zo kan je nu ook landingspagina’s maken, organische posts op social media plaatsen en enquêtes creëren en versturen. Van e-mailmarketing service naar een all-in-one marketing platform voor kleine bedrijven. En vooral dat laatste is heel fijn: omdat ze zich op kleine bedrijven richten, is de tooling niet mega complex en is het qua kosten erg toegankelijk. Zo hoef je geen enorme bedragen te investeren in tooling en kan je -na wat rondneuzen en proberen- zelf van start gaan met je eerste (geautomatiseerde) mailcampagnes. Voor nu houden we het in deze blog bij e-mailcampagnes en deel ik graag mijn learnings met jou.

1. Dark mode

Langzamerhand zijn er steeds meer bedrijven die hun tooling, apps, websites én e-mails aanbieden in dark mode. Dark mode verhoogt het kleurcontrast door een donkere achtergrondkleur en een lichte voorgrond weer te geven. Dit zorgt voor een betere leesbaarheid, vermindert de kleur blauw en vermoeidheid van de ogen. Ikzelf ben er groot fan van en gebruik bijvoorbeeld ook mijn Outlook app in dark mode. En zo zie ik tal van mails voorbijkomen die niet geschikt zijn voor dark mode: teksten zijn niet goed (of zelfs helemaal niet) leesbaar, afbeeldingen bevatten een (gekleurde) achtergrond en dat is niet hoe je wilt dat jouw mail in de inbox van de ontvanger terechtkomt.

Nu we weten wat er mis kan gaan, wil jij natuurlijk weten hoe je dat kan voorkomen. Er zijn twee punten waar je zeker op moet letten voor het opmaken van e-mails die geschikt zijn voor dark mode:

  • Transparante achtergrond afbeeldingen
    Toen dark mode voor e-mail nog niet bestond, kon je makkelijk wegkomen met afbeeldingen die dezelfde achtergrondkleur hadden als de achtergrond van de mail. Op het moment dat je afbeeldingen met een achtergrond in dark mode bekijkt, betekent dat dat je een kader rondom je afbeeldingen ziet. Dit is iets dat je wilt voorkomen, en dus moet je je afbeeldingen opslaan met een transparante achtergrond. Hiervoor gebruik je het bestandsformaat PNG. In het voorbeeld hieronder zie je dat wij voor onze Pure Internet Marketing nieuwsbrief afbeeldingen met transparante achtergrond gebruiken.

Als we geen transparante achtergrond zouden gebruiken bij de afbeeldingen, zou dat er zo uitzien in dark mode:

  • Witte lijn om zwarte afbeeldingen.
    Stel je wilt zwarte tekst als een afbeelding aan een e-mail toevoegen (met transparante achtergrond). Bij het bekijken van de email in dark mode verdwijnt je logo compleet vanwege de donkere achtergrond van de e-mail. Daarom is het aan te raden om donkere content met een witte rand te omlijnen. Als je een zwart logo hebt kan je er ook voor kiezen om twee versies te maken: één voor dark mode en een voor zijn lichte tegenhanger. In de HTML van je e-mail kan je dan aangeven welke van de twee getoond moet worden.

Dark mode kan dus zorgen voor bijzondere kleursamenstellingen. Wil je zeker weten dat je e-mail goed leesbaar is voor de ontvanger? Test hem dan voor je hem verstuurt.

2. Segment niet opgeslagen

Heb je ooit een campagne verzonden naar een segment van een audience, maar heb je dat segment niet opgeslagen? Geen zorgen als je dat segment voor een volgende campagne nodig hebt, want je hebt hem zo weer boven water getoverd. Hoe je dat doet? Simpel! Ga naar de campagne die je al eerder hebt verzonden naar het segment. Klik op ‘Replicate’ en een kopie van de campagne verschijnt bovenaan je scherm.

Klik rechts van de campagne op ‘Edit’ en vervolgens op ‘Edit receipients’. Dan zie je onderstaand scherm verschijnen en kijk aan: het segment. En nu niet vergeten om op te slaan he? 😉

3. Tags toevoegen aan contacten

Een segment is een filter die je over een audience heen kunt leggen, om je mail naar een specifieke selectie ontvangers te sturen. Je kan je contacten op tal van eigenschappen segmenteren, zo ook op tags. Dit zijn volledig aanpasbare labels of categorieën, gebaseerd op de informatie die je over ze hebt. Hiermee kan je je contacten beter ordenen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het event waar je de contactgegevens hebt verzameld, het type klant of demografische gegevens. Eén contact kan je meerdere tags geven. En nu is jouw vraag: waarom zou ik gebruikmaken van tags? Het antwoord is simpel: in het pricing plan van mailchimp zie je dat je betaalt voor het aantal contacten dat je hebt opgeslagen. Als je bijvoorbeeld twee audiences hebt, waarbij één contact in beide audiences zit, betaal je dus voor twee contacten en niet voor één. De oplossing is om één audience te maken en het contact twee tags te geven, waarop je kan filteren.

Daarnaast heeft het werken met één audience nog een voordeel: als je al je contacten op een plaats bewaart weet je zeker dat alle informatie accuraat is. Klein voorbeeldje: als contact X in audience A en B zit, en zich voor een mail naar audience A heeft uitgeschreven, wordt dat niet automatisch verwerkt in audience B.

4. Verwijder audiences niet zomaar

Audiences zijn meer dan een bundel van contacten. Je koppelt bijvoorbeeld ook formulieren zoals een sign up formulier aan een audience, net als GDPR instellingen, merge tags en footer content. Als je een audience verwijderd, verwijder je dus ook alle instellingen waar je waarschijnlijk al een hele hoop tijd in hebt gestoken. Is een audience niet meer compleet? Verwijder of voeg handmatig gegevens toe.

5. Integratie met CRM

Nog beter is het om het CRM systeem waar je mee werkt te integreren met Mailchimp. Zo weet je zeker dat je contactgegevens up-to-date zijn en ben je een stap dichterbij het creëren van een eenheid tussen sales en marketing. Mailchimp kan met diverse ‘contact management’ tools integreren. Een overzicht vind je hier: contact management integraties.

6. Google Analytics tracking

Natuurlijk wil je precies weten wat de resultaten van een e-mailcampagne zijn, van bezoekers tot en met conversies. UTM tags lenen zich hier perfect voor! In het Pure woordenboek leggen we je precies uit wat UTM tagging is en hoe je het toepast. Maar naast CRM integraties heeft Mailchimp ook een Google Analytics integratie. Hiervoor hoef je enkel de twee tools aan elkaar te koppelen, bij je campagnes aan te vinken dat je gebruik wilt maken van Google Analytics link tracking en een titel aan de campagne te geven.

7. Templates kopen

Weet je al precies hoe jouw e-mail eruit moeten komen te zien maar heb je geen tijd om hem zelf te ontwerpen? Of heb je geen idee wat het design moet worden en kan je wel wat inspiratie gebruiken? Neem dan eens een kijkje tussen de e-mail templates die Mailchimp voor jou klaar heeft staan. Gratis en voor niets! Toch niet helemaal wat je zoekt? Er zijn ook betaalde templates te vinden op het web. 

8. Vanuit een account meerdere accounts beheren

Werk je in meerdere Mailchimp accounts, en hebben al die accounts een aparte inlog? Dat kan efficiënter! Mailchimp bied je de mogelijkheid om meerdere Mailchimp-accounts aan één enkele login te koppelen terwijl facturering- en accountgegevens gescheiden blijven. Zo kan je je accountbeheer stroomlijnen en eenvoudig tussen accounts te schakelen. Ook wij bij Pure werken op deze manier voor al onze e-mailmarketing klanten. Op deze manier hebben wij geen inloggevens van onze klanten nodig, en hoeven we onze hoofden niet te breken over wéér een nieuwe unieke gebruikersnaam en wachtwoord. Handig!

Heb je vragen over Mailchimp of e-mailmarketing? Neem dan contact met ons op. We denken graag met je mee!