Onze consultants hebben behoorlijk veel online marketing campagnes gezien en gemanaged. Ik ben eens een rondje gelopen langs onze consultants voor tips en tricks voor jou. In dit blog dan ook 7 online marketing tips om je te helpen of inspireren.

Tip 1. Blijf evalueren.

Eddie: “Als je bent begonnen met een doelstelling voor bijvoorbeeld een maximale kosten per conversie (of CPA) dan doe je er goed aan om dit naar verloop van tijd nog eens door te rekenen. Een bedrijf verandert en daarmee stijgen ook de kosten voor overhead, personeelskosten en krijg je misschien wel schaalvoordeel. Kortom, de CPA-doelstelling waarmee je begon hoeft niet altijd zo te blijven als het is.”

Tip 2. Ga niet te laag zitten.

Tim: “Inhakend op de tip van Eddie is het ook belangrijk dat je de CPA niet te laag zet. Stel je wilt maximaal 30 euro voor een conversie betalen, maar het gemiddelde in de markt ligt vele malen hoger, dan zou dat kunnen betekenen dat je jezelf helemaal uit de markt prijst. Gevolg zal zijn dat degene die je Google Ads campagne voor je beheert, moet snijden en blijven snijden in de kosten, met als gevolg dat je mogelijk nauwelijks conversies overhoudt. Als het enigszins past in het financiële plaatje, overweeg dan om de CPA-doelstelling te verhogen.”

Tip 3. Nummer 1 in Google is geen online marketing.

Ewoud: “Online marketing is uiteindelijk niet hetzelfde als “op 1 staan in Google”. Kies voor een kanaal dat echt meer klanten oplevert voor je bedrijf. Er zijn meerdere kanalen binnen online marketing (Google, Facebook, E-mail marketing, etc.). Echt goede online marketing wordt pas behaald als je slimme keuzes maakt in het kiezen van kanalen, gebaseerd op échte resultaten en data.”

Tip 4. Gebruik de kennis van een online marketeer

Denise: “Als je een online marketeer in dienst hebt, of met een online marketingbureau werkt, vraag dan of ze eens aansluiten bij verschillende overleggen. Denk bijvoorbeeld aan het managementteam overleg of een sales overleg. Een online marketeer kan je veel meer vertellen over resultaten van campagnes voor meer draagvlak of begrip van de organisatie. Ook kan een online marketeer of consultant met ideeën komen vanuit het online kanaal, waar de andere stakeholders nooit mee zouden kunnen komen.”

Tip 5. Blijf testen

Kay: “Kanalen veranderen en er komen nieuwe kanalen bij. Zorg dat je niet stil staat en blijf testen met nieuwe mogelijkheden om je doelgroep te bereiken. Probeer bijvoorbeeld nieuwe kanalen, doelgroepen en advertenties. Wees kritisch naar de bijdrage van deze bezoekers aan je einddoel. Maar pas wel op dat je een marketing kanaal niet te snel af serveert en geef het voldoende kans om het rendabel te maken.”

Tip 6. Stel duidelijke doelen

Martijn: “Wees duidelijk in wat je wilt bereiken met je online marketing activiteiten. Wanneer ben je tevreden en wat is de ondergrens om het rendabel te maken? Duidelijke doelstellingen als CPA of ROAS helpen hierbij. Maar bespreek ook wat je omzetdoelstellingen zijn.”

Tip 7. Zorg dat je open bent

Ralph: “Online werkt het enorm goed als je open communiceert en kennis deelt. Ook jouw doelgroep zoekt online naar informatie en inspiratie. Als jij open durft te communiceren en een kijkje in je keuken durft te geven, dan bied je iets van waarde voor deze mensen. Je hebt dan gelijk mooie content voor Google, maar ook voor kanalen als Facebook en e-mail marketing. Schroom dus niet om open kaart te spelen en eerlijk je kennis en expertise te delen.”