Mijn 7 learnings van 8 jaar lang online marketing (Een Pure Video)
Ik werk al 8 jaar lang in de online marketing en deel graag zijn learnings. Waar moet je op letten binnen online marketing, wat zijn valkuilen en wat viel hem op gedurende deze periode waar hij samen werkte met vele bedrijven? In onderstaande video deel ik 7 learnings over mijn 8 jaar online marketing ervaring! Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.
Mijn 7 learnings van 8 jaar lang online marketing – Een Pure Video
00:00 Intro
00:19 Learning 1: Doel bepalen
01:30 Learning 2: Data
02:22 Learning 3: Niet te snel
03:40 Learning 4: Innovatie
04:20 Learning 5: Evolutie van organisaties
05:55 Learning 6: Mediabudget
08:30 Learning 7: Online in combinatie met offline
09:05 Conclusie
Transcriptie video
Vandaag deel ik mijn learnings over acht jaar online marketing ervaring. Hoi mijn naam is Fabian en vandaag neem ik je graag mee bij mijn learnings van de afgelopen 8 jaar in online marketing.
Learning 1: Doel bepalen
De eerste learning, dat heeft alles te maken met een doel. Dat is misschien wat cliché voor jou als online marketeer maar het is ontzettend waar. Het heeft allerlei voordelen, dus vraag je je eigenlijk bij alles af van wat is mijn doel. Het maakt het namelijk veel eenvoudiger om sturing te geven, om te laten zien dat je wel of niet goed bezig bent maar ook om te oordelen of iets kans van slagen heeft of niet. Uiteindelijk gaat het natuurlijk om het vier momentje en dat is het allerbelangrijkste maar daar moet je wel een doel voor opstellen. En of dat nou voor Google Ads is of voor SEO of welk kanaal je ook inzet, alles start met een doel en zorgt daarmee voor progressie.
Het laatste voordeel ook van het starten met een doel is dat je je wat minder snel verliest in de waan van de dag. Als je merkt dat je je gaat verliezen ergens in, dus dat je misschien te veel te details zit, moet je even weer terug pakken naar het initiële doel wat je hebt voorgesteld en vanuit daar kun je relativeren van hey maakt dit wel impact waar je op dit moment mee bezig.
Vandaar ook een beetje dat cliché want ja je hoort het vaak he, we starten met een doel bla bla blah maar zeker in online marketing, omdat het best wel data gedreven is, is het essentieel om dat goed in kaart te brengen voordat je alle andere dingen gaat doen.
Learning 2: Data
Mijn tweede learning gaat over data, ook eentje die natuurlijk wel een beetje een inkoppertje is in online marketing maar zeker ook een essentiële. Mijn learning is vooral dat alles draait op data maar de vraag die je vooral moet stellen is wat doe je ermee?
Met name ook omdat het anders bij gevoel blijft want ja, alle data die je hebt eigenlijk is er altijd wel een antwoord te bedenken of dat nou goed is of fout is en dat is juist direct de valkuil. Het is makkelijk om ontzettend veel data te vinden maar begint eigenlijk met een stapje eerder, wat wil je eruit halen uit die data? Of het nou is bijvoorbeeld uit Google Analytics waar je enorm veel data, stromingen, rapporten etc. hebt. Kun je uren in verliezen maar eigenlijk voordat je überhaupt Google Analytics gaat openen wil je eerst al de vraag stellen van wat wil ik eruit halen? En als je gericht op zoek gaat naar bepaalde data dan komt pas echt de kracht naar voren.
Learning 3: Niet te snel
Learning 3, dat gaat eigenlijk over het niet te snel willen. In je enthousiasme en zeker bij de inzet van nieuwe kanalen wil je vooral snel. Je hebt fantastisch mooie campagne opgebouwd, je hebt het neergezet, je drukt op de knop, bijvoorbeeld voor Google Ads en je verwacht direct resultaat maar dat is precies de grootste valkuil van alle online marketeers. Gun jezelf de tijd om data te verzamelen, zeker met een wat langere klantreis en dat bedoel ik eigenlijk van kijk als ik een pen koop is het vrij kort, googlen en een paar shops bekijken en je koopt het. Maar als jij bijvoorbeeld een auto gaat kopen dan is de klantreis vele malen langer, kan het misschien wel een half jaar duren voordat je daadwerkelijk de beslissing maakt om die auto te kopen.
Dat is precies ook de reden waarom je dan dus niet na een paar maanden eigenlijk al een conclusie kan trekken over de data die je ziet want die klantreis, die conversie komt vele malen later. Geduld is hierin absoluut een schone zaak. Daarnaast ook met dat niet te snel willen is het ook wel een beetje de valkuil om te veel tegelijk te doen waardoor je eigenlijk de kanalen niet optimaal benut. Dus mijn advies zou daar zeker in zijn om daar een goede roadmap, goede structuur in te bepalen want alleen dan ga je echt resultaten boeken.
Learning 4: Innovatie
Mijn vierde learning die ik graag met jullie wil delen is ook wel de hoge mate van innovatie in het online landschap en dat dat tevens ook wel weer een valkuil is voor jezelf als online marketeer. Wat ik veel heb gezien de afgelopen jaren is dat je snel je aandacht verliest omdat je denkt dat is interessant of dat is nieuw, denk aan dingen als voice search bijvoorbeeld of andere zaken die echt interessant zijn en waar je wat meer uit wil halen. Pak dat wel altijd terug naar de organisatie waar je werkt want vermoedelijk zijn voor heel veel organisaties dat nog lang niet van toepassing en kun je je er heel makkelijk in verliezen want het is super interessant maar ga je er geen impact mee maken.
Dat is echt iets wat altijd onderschat wordt.
Learning 5: Evolutie van organisaties
Mijn vijfde learning zit hem heel erg in de evolutie van organisaties waar ik bij betrokken ben geweest. Van de zin mijn klant zit niet online naar iedereen online en dat zie je nu steeds meer voorkomen, dus het draagvlak creëren in organisaties dat is iets wat ontzettend lastig is voor veel marketeers maar eigenlijk essentieel in het slagen van een bepaald project of kanaal. Wat ik vaak zeg is toch ook wel zeker bij de ondernemers of de combinatie tussen winkels en een webshop bijvoorbeeld is dat eigenlijk de website veel meer een etalage is.
Dus als jij veel meer gaat spreken vanuit wat een ondernemer begrijpt, dus vanuit zie het als je etalage in plaats van oh we moeten ook nog iets met de website, dan wordt het veel tastbaar en veel meer begrijpelijker ook wat je er uit kan halen en hoe het online ook werkt met het winkelpubliek. Wat ik daar nog aan toe wil voegen ook qua website en qua online is dat ik wel heb ontdekt dat de homepage eigenlijk zwaar wordt overschat in de afgelopen jaren. Ik zeg altijd als traffic binnenkomt, bezoekers binnenkomen op de homepage dan kennen ze je eigenlijk al of hebben ze van horen zeggen of wat dan ook. Dat is vaak de enige manier waarop je binnenkomt.
Via een zoekmachine bijvoorbeeld is het meestal veel product gerichter, dienst gerichter waarop iemand de website bezoekt. Een homepage zie je dan vaak ook helemaal niet meer in het pad zitten dus een homepage heeft veel meer een navigerende functie eigenlijk dan echt een online marketing functie met als doel om traffic binnen te halen. Dat is er nog wel een die zwaar overschat wordt.
Learning 6: Mediabudget
Mijn zesde learning gaat over mediabudget. Mediabudget is natuurlijk bijvoorbeeld het budget, de euro’s die je inzet om Google Ads in te zetten of Microsoft Ads in te zetten of Facebook Ads in te zetten oftewel wat je bijvoorbeeld betaald voor views of voor clicks, net hoe je het instelt. Wat ik in de afgelopen jaren wel vaker heb gezien is dat media budget soms als doel wordt gebruikt maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Het is een randvoorwaarde, een middel om je doel te behalen maar het is geen doel op zich.
Bij mediabudget is het veel meer de zaak om het om te draaien, wat wil je bereiken? Vervolgens kun je gaan bepalen wat voor budget daarvoor nodig is in plaats van welk budget heb ik en wat kan ik daarvoor bereiken? Dat is wel een beetje een vreemde want dat is wel een beetje het verschil tussen een bedrijf wat heel erg online minded wat zo denkt en de wat traditionele bedrijven want die zitten natuurlijk vaak ook weer met wat vastere budgetten maar dat is heel belangrijk verschil om goed over na te denken dat is echt een middel is en niet een doel op zich.
Wat ook tot slot bizar is als je erover nadenkt is dat veel mediabudget ook op basis van jaar krijgt, op zich niet zo spannend, maar wel dat veel bedrijven een manier van budgetteren hebben dat als jij het vorige jaar jouw budget niet opmaakt dat je de vraag krijgt van hey dan heb je het nieuwe jaar ook niet nodig. Dat is eigenlijk een beetje krom wat ervoor zorgt dat je soms aan het einde van het jaar of aan het einde van de maand heel veel budgetten nog moet inzetten, Google Ads bijvoorbeeld of andere activiteiten nog vol gaat pushen puur om te zorgen dat jij het budget in het nieuwe jaar weer krijgt.
Dat is altijd heel krom en mijn mening daarover zit hem altijd in dat dan in de organisatie niet duidelijk is hoe dat is hoe dat spelletje werkt. Dat het niet zo is zoals vroeger met een billboard langs de snelweg, dat dat gewoon voor een x periode staat en ja we denken dat er al veel uit kon, weten we ongeveer hoe mensen er langskomen maar we weten niet of ze het zien etc. Bij online is het natuurlijk super flexibel, we kunnen op kwartier op de aan en uit knop drukken en we zijn wel of niet zichtbaar. Dus het is een hele kromme manier van budget uitgeven dus vandaar ook weer de grote learning het is een randvoorwaarde budget maar dus geen doel opzich.
Learning 7: Online in combinatie met offline
Learning 7 en tevens de laatste learning is toch een ja toch weer een combinatie naar offline wat wel verrassend is voor online marketeers uiteraard. De afgelopen jaren heb ik gezien dat eigenlijk de combinatie tussen offline en online nog steeds super krachtig blijft. Of dat nou een combinatie met radio of tv reclame is of andere manieren van offline marketing, denk aan beurzen bijvoorbeeld maar de kracht van die combinatie dat zie je heel veel terug. Door een tv-reclame stijgt vaak zoekvolume, stijgt naamsbekendheid en daar heb je direct profijt bij online. Wees daar zeker ook niet vies van, natuurlijk gaan budgetten steeds meer verschuiven vanuit die traditionele reclame naar online maar ik heb wel gezien en wel geleerd dat dat helemaal niet zo, dat dacht ik in het begin heel anders over hoor toen dacht ik echt alles online, maar dat juist die mix heel veel kan helpen. Zeker voor de wat merk bewuste bedrijven.
Dus dat waren mijn 7 learnings van 8 jaar online marketing, hopelijk heb je er wat aan gehad en als er nog vragen zijn dan laat alsjeblieft een comment achter en dan kunnen we nog een sparren over één van de onderwerpen.