6 tips om je content te richten op verschillende persona’s
Het creëren van content is een krachtige manier om jouw doelgroep te binden aan jouw merk. Maar wie voor wie maak je jouw content? Als je antwoord ‘iedereen’ is, heb je de kans dat je niemand aanspreekt. De oplossing: maak gebruik van persona’s. Of marketing persona’s, ijkpersonen, customer profiles, content persona’s, audience persona’s.. Hoe je ze ook wilt noemen, het komt allemaal op hetzelfde neer: met dit middel kan jij je content relevant maken voor jouw doelgroepen.
Om even je geheugen op te frissen: waar een doelgroep gaat over gemiddelden van een groep (mannen, 30-45 jaar, woonachtig in Gelderland), is een persona een semi fictief persoon die een naam en persoonlijke achtergrond krijgt, A tot Z is gebaseerd op intern en extern onderzoek. Wil je nog even dieper ingaan op wat persona’s zijn en hoe je ze maakt voor jouw organisatie? Lees dan het blog ‘Je doelgroep begrijpen met buyer persona’s’. Heb je al wel beschikking tot persona’s? Lees dan hier mijn 6 tips om waardevolle content te maken voor jouw doelgroepen.
1. Maak een lijstje met topics, zorg voor diversiteit.
Je hebt je voorgenomen om elke maand te bloggen en voor je weet is die ene dag al daar. Oeps! Waar ga je dit keer over schrijven? En voor wie? Om te zorgen voor structuur en diversiteit is hier je oplossing: een contentkalender. Plan een moment om de kalender voor de rest van het jaar te vullen met diverse onderwerpen waarover je gaat schrijven voor je persona’s. Hier hoef je je uiteraard niet altijd aan te houden, want er moet ook plek zijn om in te haken op actualiteiten. Maar het is een goed houvast en het geeft je overzicht over wat je wanneer voor wie én waar wilt publiceren. Want natuurlijk gaat content niet alleen over blogs op je eigen website, maar kan je ook kiezen voor vlogs die je plaatst op Facebook, een infographic op een externe website of een podcast op Spotify. Zorg er wel voor dat het topic, de vorm en het kanaal bij je persona passen. Heb je dit allemaal helder voor ogen? Dan kan je door naar de volgende stap: jezelf verdiepen in de persona.
2. Verplaats je in jouw persona. Wie is het?
Omdat je een persona heel gedetailleerd beschrijft, wordt het bijna een echt persoon. Dit helpt je enorm met het verplaatsen in jouw doelgroep en leer je te begrijpen met wie je communiceert. Zo weet je wat hun doelen en uitdagingen zijn, maar ook hun angsten. Ook bij Pure Internet Marketing werken we met persona’s. Zo kan het zijn dat ik ga bloggen voor Hendrik de ervaren ondernemer, of Vera de online marketeer. Ieder met een eigen positie in een organisatie, andere doelen, de daar bijkomende uitdagingen en een eigen kennisniveau van online marketing. Daarom start ik voor ik begin met bloggen altijd met het doornemen van de persona en probeer ik mij in zijn of haar schoenen te verplaatsen. Ken ik misschien iemand die een Hendrik of Vera zou kunnen zijn? En hoe zou ik dit blog voor diegene aantrekkelijk, relevant en interessant kunnen maken? Om je meer te verdiepen zou je eens op LinkedIn kunnen kijken in welke groepen ze actief zijn en op welke berichten ze reageren. En zit je weleens met soortgelijke personen om tafel? Denk dan eens aan de vragen die ze aan je stellen. Dit is allemaal waardevolle informatie om in je achterhoofd te houden als je begint met je content creatie.
3. Bakkers klaar? Creëren maar!
Nu je weet voor wie je content gaat maken, wat het onderwerp is en in welk jasje je het gaat gieten kan je van start gaan. Stel je voor dat je gaat bloggen, begin dan niet in het wilde weg te typen maar doe het stapje voor stapje. Net zoals een recept eigenlijk. Stel je voor dat je onderwerp Google Data Studio is, en je gaat bloggen voor een online marketeer. Uit ervaring weet je dat een online marketeer die rapportages hier en daar wel van bureaus toegestuurd krijgt, maar er zelf ook veel baat bij kan hebben om op die manier resultaten van campagnes te bundelen en intern te delen. De waarde die je met jouw blog gaat toevoegen is in dit geval dat je de lezer iets wilt leren. Daarom ga je een stappenplan schrijven waardoor de lezer direct aan de slag kan gaan. Begin hierbij eerst met oriënteren: welke stappen zijn er nodig voor het maken van een dasboard, en hoe kan het dashboard vervolgens intern worden gedeeld. Deze stappen zijn de perfecte tussenkopjes voor jouw blog. Als je deze kopjes hebt staan heb je de ingrediënten van je blog verzameld en kan je kan je ze stuk voor stuk uit gaan werken.
Is deze blog af? Dan zou je hierna na kunnen denken over vervolg-blogs waarmee je inspireert: ‘5 voorbeelden van SEO templates’, of vermaakt: ‘Bekijk deze 7 toffe rapportage designs’.
4. Taalgebruik.
Als het ergens wemelt van de (Engelse) vaktermen en afkortingen, dan is het wel de marketingwereld. Outreach, CPA, customer journey, kruimelpad (nee, niet die van Klein Duimpje en het heeft ook niets met cookies te maken). Als het (nog) niet je dagelijkse kost is, kan ik mij voorstellen dat het je kan duizelen. En dat geldt dus ook voor jouw persona’s. Bedenk je of het handig is om voor jouw content vaktermen te gebruiken of niet. En als je ze dan gebruikt, moet je ze dan misschien uitleggen? Of verwijs je misschien naar een woordenboek zoals die van ons?
5. Verwijs naar andere content voor verdieping.
Heb je meerdere soorten content die relevant kunnen zijn voor je persona? Zorg er dan voor dat ze je op een één of andere manier aan elkaar koppelt. Bijvoorbeeld omdat ze over hetzelfde onderwerp gaan, wellicht met wat meer diepgang of een andere invalshoek. Je kan vanuit een blog met een hyperlink verwijzen naar een instructie video of handleiding. Een ‘Dit is wellicht ook interessant voor jou’ contentblok met daarin links naar andere blogs is natuurlijk ook een handige feature.
6. Houd je content up-to-date.
De ontwikkelingen op het gebied van online marketing gaan razendsnel. Daarom kan het zijn dat content dat je een jaar geleden hebt gepubliceerd, al verouderde informatie bevat en daardoor niet meer relevant is. Plan daarom eens in het jaar een moment in om alles door te lopen, te updaten en aan te vullen met eventuele nieuwe informatie en inzichten. Een perfect klusje om tijdens een rustige periode op te pakken.
Heb jij nog tips die ik niet in dit lijstje heb gezet? Laat het mij weten door hieronder een reactie achter te laten.