5 trucs op Instagram onderzocht, werken ze wel of niet?
Wanneer het gaat om het Instagram algoritme, zijn er veel verhalen en trucjes die rondgaan in de community. De vraag is of er überhaupt trucjes bestaan om het algoritme te beïnvloeden en zo bijvoorbeeld meer volgers te krijgen of engagement te stimuleren. Zelf ben ik anderhalf jaar lang actief bezig geweest met het opzetten van een Instagram pagina. In deze tijd hoorde ik veel verschillende trucjes vanuit de community, in deze blog ga ik dieper in op vijf van deze trucjes. Hiervoor gebruik in ook het Creators account van Instagram. Op dit account delen ze berichten speciaal voor alle creators op hun platform. Onlangs beantwoordden ze via hun story enkele vragen over hun platform, waardoor er veel duidelijkheid kwam over Instagram en de mogelijke trucjes in het systeem.
Truc 1: het hebben van een persoonlijk account zorgt voor meer engagement
Als entertainment pagina is het lastig te bepalen of je een zakelijk of persoonlijk account aan moet maken. Een trucje dat ik veel hoorde is dat het aanmaken van een persoonlijk account voor meer engagement zorgt. Wanneer volgers dan met jouw content engagen, denkt Instagram dat jouw account belangrijk is voor deze personen en zo kan jouw pagina in een ‘belangrijke personen’ categorie belanden. Instagram laat dan jouw berichten sneller bovenaan in hun feed zien, wat voor meer engagement zorgt.
Tevens heb je met een persoonlijk account de mogelijkheid om je profiel privé te maken, iets wat niet kan met een zakelijk account. Velen gebruikten deze privéfunctie wanneer ze een shoutout bij een grote pagina kochten, deze grote pagina promootte, waardoor veel nieuwe mensen op hun privé-account kwamen. Omdat ze vervolgens niet konden zien welke posts het persoonlijke account allemaal geplaatst had, won de nieuwsgierigheid om het account te gaan volgen. Instagram beantwoordde de vraag: zorgt een bepaald type account voor een hogere impact in de feed van Instagram?
Uitkomst:
Het maakt dus niet uit of je een persoonlijk, zakelijk of geverifieerd profiel hebt. Het verhaal dat jij wellicht in de ‘belangrijke personen’ categorie komt bij jouw volgers kan zowel bij een persoonlijk als zakelijk account gebeuren. Instagram behandelt alle accounts gelijk en geeft geen voorrang aan bepaalde type accounts als het gaat om het ranken van een feed. Het algoritme van Instagram is gebouwd om jou als gebruiker relevante berichten te tonen. Engage jij veel met zakelijke accounts, dan zorgt dit ervoor dat deze sneller bovenaan jouw feed komen. Echter is dit op basis van jouw interesses en niet omdat Instagram hier een voorkeur aan geeft.
Truc 2: het uploaden van een video zorgt voor meer engagement dan het uploaden van een foto
Op Instagram heb je de mogelijkheid om een video of foto te uploaden. Een trucje om hoger in de feed van je volgers te komen of om beter gevonden te worden op de verkennen pagina, is het uploaden van video’s op je pagina. De video’s komen sneller bovenaan de feed te en in de verkennen pagina te staan, wat voor meer engagement zorgt. Instagram beantwoordde de vraag: geven jullie in de feed een voorkeur aan video’s boven foto’s?
Uitkomst:
Naast het accounttype maakt Instagram ook geen onderscheid tussen een foto of een video. Zoals ik al eerder heb vermeld maakt Instagram gebruik van algoritmes en machine learning. Wanneer je veel video’s bekijkt, krijg je deze vaker te zien omdat Instagram denkt dat jij video’s leuker vindt dan foto’s, niet omdat Instagram een voorkeur aan video’s geeft.
Truc 3: je moet zoveel mogelijk likes krijgen in de eerste 30 minuten nadat je een bericht geplaatst hebt, Instagram rankt je berichten dan hoger in de feed
Een trucje dat je veel hoort is dat je zo veel mogelijk likes en comments in het eerste halfuur moet krijgen, om hoger te ranken in de feed van je volgers. Het eerste halfuur is erg belangrijk en bepaalt hoe succesvol jouw bericht gaat worden. Instagram beantwoordde de vraag: ik heb gehoord dat het algoritme berichten hoger plaatst als ze veel likes en comments in het eerste half uur krijgen, is dit waar?
Uitkomst:
Volgens Instagram is dit niet waar, weer kunnen we terugvallen op de algoritmes en machine learning. De gepersonaliseerde feed wordt op basis van de intenties van de gebruiker gemaakt, niet op basis van hoeveel likes een bericht in de eerste 30 minuten krijgt.
In een eerdere blog vertelde ik al dat likes en comments juist wel belangrijke factoren waren als het gaat om het ranken van een bericht, dit gaf Instagram immers zelf aan. De likes en comments zijn ook zeer belangrijk als het gaat om het ranken van een bericht, echter maakt het niet uit of je al je likes in de eerste 30 minuten krijgt of in de eerste drie uur.
Truc 4: zogenaamde ‘pods’ helpen met het ranken van jouw bericht waardoor je meer engagement krijgt
Instagram pods zijn groepen waar creators hun bericht delen en engagen met elkaars content. Omdat er veel engaged wordt door andere accounts, heb je een grotere kans om op de verkennen pagina vertoond te worden of om als populaire post bij een hashtag te worden gezien. Wanneer je op een van deze twee pagina’s komt heb je een grotere kans om gezien te worden door onbekenden die je vervolgens kunnen volgen. Instagram beantwoorde de vraag: ik heb gehoord dat zogenaamde pods helpen met hoger ranken in de feed, is dit waar?
Uitkomst:
Zelf heb ik in het begin ook kort gebruik gemaakt van deze pods. Ik zat dan in een groep met allemaal andere creators en kon om de drie uur meedoen aan een engagement ronde. We deelden dan allemaal een bericht op Instagram en gingen engagen op elkaars content door middel van een like en een comment. Alhoewel dit in het begin aardig werkte, onderschepte Instagram dit trucje al snel – waardoor grotere accounts met bosjes omvielen omdat ze gestraft werden door Instagram.
De machine learning van Instagram herkent dit soort ongeautoriseerde engagement en zal je pagina straffen. Ik ben er op tijd mee gestopt maar ik raad je te allen tijde aan hier niet mee te beginnen, engagement van echte volgers is het enige wat je anno 2020 gaat helpen om meer volgers te krijgen.
Truc 5: een comment is pas een ‘comment’ wanneer het meer dan drie woorden bevat, wanneer jij antwoordt op iemand moet deze comment dus meer dan drie woorden bevatten
Comments zijn een van de vier belangrijke factoren als het gaat om het ranken van jouw bericht, ze zijn erg belangrijk en er gingen verschillende verhalen rond dat een comment een bepaald aantal woorden moest bevatten om het daadwerkelijk mee te laten helpen in de ranking van je bericht. Wanneer een van je volgers een comment op jouw bericht had achtergelaten, moest je met meer dan drie woorden reageren omdat Instagram dan pas jouw comment als ‘comment’ zag. Instagram beantwoordde de vraag: ik heb gehoord dat Instagram een comment pas telt wanneer het meer dan 1/2/3 woorden bevat, is dit waar?
Uitkomst:
Dit is ontkracht door Instagram, een comment is een comment, ook al is het slechts één woord of een emoji.
Extra: het Instagram algoritme
Een onderwerp waar veel discussie over gevoerd wordt, is het algoritme van Instagram. Het algoritme van Instagram is geformuleerd uit machine learning en codes. Alhoewel grote veranderingen in het algoritme door Instagram aangekondigd worden, weet niemand hoe vaak het algoritme geüpdatet wordt en wanneer dit gebeurt. Gelukkig gaf Instagram hier antwoord op.
Uitkomst:
Doordat Instagram gebruikmaakt van machine learning, wordt het bepalen van de feed steeds aangepast en verbeterd doordat er steeds nieuwe data verzameld wordt. Het is dus belangrijk als creator om up-to-date te blijven van de veranderingen binnen Instagram.
Deze trucjes werken niet meer als het gaat om het beïnvloeden van het algoritme van Instagram. Alhoewel trucjes wellicht leuk lijken op de korte termijn kan het zijn dat je op de lange termijn door Instagram benadeeld wordt. Ik raad dan ook te allen tijde aan dergelijke trucjes te vermijden en je alleen te focussen op echte engagement van echte volgers.
Ben je op zoek naar tips om jou meer volgers te bezorgen? Binnenkort deel ik 6 tips die helpen om meer volgers op Instagram te gaan krijgen. Meld je hieronder dan aan voor de nieuwsbrief om niks meer te missen.