Niets is zo veranderlijk als het weer (én de continue ontwikkelingen voor e-commerce). Ieder jaar duiken er weer de meest uiteenlopende trends op waar je als organisatie rekening mee moet houden (óf juist op in moet spelen). Het jaar 2022 zal weer niet anders zijn. In dit blog behandel ik vijf trends die zonder twijfel een positieve impact gaan maken op jouw online business!

Trend 1: Social Media als verkoopkanaal
Sociale media kanalen hebben tegenwoordig miljarden (!) gebruikers. De meeste van deze platformen evolueren dusdanig, dat ze steeds meer in staat zijn om e-commerce te faciliteren. Gebruikers kunnen steeds vaker hun producten dan kopen zónder dat ze het platform verlaten. Logisch, want zo zijn deze platformen in staat om méér opties te bieden voor de adverterende partij, waardoor er méér geadverteerd zal worden en waarmee uiteindelijk (ta-da…) méér geld verdiend kan worden.

Instagram introduceerde het tabblad Shopping, terwijl Facebook het proces om producten te uploaden vereenvoudigde. Pinterest gebruikt pins die verkocht worden om producten te promoten. De kanalen zitten niet stil. Doen er álles aan om meer opties aan te bieden voor zowel de consument (om te kopen) als de organisaties (om te adverteren). Sociale media krijgt dus een nóg sterker aandeel in de klantreis. Mocht je hier nog te weinig gebruik van maken, zorg dan echt dat je Social Media als integraal onderdeel in je online strategie verwerkt.

Trend 2: Livestream shopping
Zoals in de eerste trend al aangegeven, krijgt social media een nóg prominentere rol in de klantreis. De volgende trend is dusdanig interessant voor organisaties, dat ik deze los van de eerste trend heb getrokken. E-commerce organisaties zetten namelijk steeds vaker in op social media live streaming-activiteiten. Middels live-streams laten organisaties hun producten zien, om vervolgens een link te plaatsen waar de kijkers het kunnen kopen. Ontzettend interessant, zeker als je een nieuw product lanceert. Ook hebben de kijkers dan de kans om live vragen te stellen.

Livestream shopping biedt consumenten een interactieve winkelervaring. Bovendien zijn er meestal speciale promoties tijdens de livestreaming. Deze trend wint dus steeds meer aan populariteit en is absoluut een kans voor e-commerce spelers.

Livestream shopping is een nieuwe e-commerce trend die je in 2022 vaak tegen zal komen, onder andere omdat deze (relatief) eenvoudig ingezet kan worden.

In dit voorbeeld demonstreert de desbetreffende vrouw één van haar beauty producten. De doelgroep zal ongetwijfeld veel sneller overgaan tot een aankoop, omdat ze met hun eigen ogen zien wat het doet.
bron: https://cedcommerce.com/blog/facebook-launched-live-shopping-fridays/

Trend 3: Visuele e-commerce

Statische afbeeldingen maken pas op de plaats. Visuele e-commerce tilt marketing naar het volgende niveau. In plaats van alleen maar productfoto’s te gebruiken, kun je met visuele e-commerce een stap verder gaan door andere soorten content te integreren. Denk hierbij aan user-generated content, interactieve content, interactieve video’s en augmented reality.

Enkele tips om visuele e-commerce in te zetten voor jouw organisatie:

  • Wijzig je productfoto’s van JPG (of PNG) naar een WebP formaat om de kwaliteit én laadsnelheid te verbeteren.
  • Maak 360-graden afbeeldingen of video’s van je meest verkochte producten.
  • Investeer in een visuele zoekfunctie waarmee klanten naar producten kunnen zoeken met behulp van afbeeldingen.
  • Gebruik QR-tagging om offline en online content met elkaar te verbinden en te mixen.
  • Creëer een interactieve 3D visual, vaak handig bij zeer configureerbare producten

Je stoel volledig naar eigen wens inrichten? Alle aanpassingen die je doet, zullen direct zichtbaar zijn in de configuratietool!
Bron: https://www.threekit.com/blog/360-product-viewer

Trend 4: Personalisatie
Hyper-personalisatie van de aankoopervaring staat in iedere trendlijst torenhoog genoteerd.
Het personaliseren van de online winkelervaring van bezoekers is dan ook dé sleutel tot een aankoop. Hoe vaak ik op een verjaardag niet te horen krijg dat mijn werk (hen ‘lastig vallen’ met ‘reclame’) irritant is, maar vervolgens wél te horen krijgen dat ze iets gekocht hebben. Als het producten zijn waar jij interesse hebt, is het niet irritant maar juist bijzonder handig, toch? Zo ervaart de bezoeker van je website het ook. Als de boodschap relevant is, verhoog je simpelweg de kans op een aankoop. Zij willen hulp bij het vinden van de producten die ze nodig hebben en een gepersonaliseerde ervaring helpt daar ontzettend bij. Een mooie eerste stap kan bijvoorbeeld aanbevolen producten zijn. Laatst wilde ik een dartbord kopen, maar daar hoort ook een beschermingsrand en uiteraard wat pijlen bij. Als ik deze op die pagina te zien zou krijgen, was de kans groter dat ik de totale aankoop daar had gedaan. Nu moest ik weer onnodig zoeken. Gemiste kans!

Basistools om je e-commerce website te personaliseren, is dus écht wenselijk. Zorg dat je de klantervaring op maat kan leveren. Kan dit niet met je huidige tools? Overweeg dan eens verder te zoeken. Als je als e-commerce organisatie jouw markt wil domineren, moet je mee met de verwachtingen van de klant. Investeer in technologie om gepersonaliseerde pop-ups, follow-up e-mails en andere relevante marketingaanbiedingen te verspreiden.


Bezoekers die bovenstaande website al eens hebben verlaten, krijgen bij een terugkerend bezoek te zien welke producten ze al eens bekeken hebben. Handig!
Bron:
https://www.nosto.com/blog/ecommerce-pop-up/

Trend 5: Cross-border e-commerce
Steeds vaker kopen Nederlandse consumenten bij organisaties die niet in Nederland gelokaliseerd zijn. En waarom zou je ook altijd? De barrière om louter bij binnenlandse organisaties te kopen, wordt steeds kleiner. Als de prijs bijvoorbeeld een stuk lager is, zal men het niet zo erg vinden dat ze een dag langer op hun product(en) moeten wachten. Cross-border e-commerce is trending én grenzeloos. Het is een mooie kans voor jouw eigen organisatie om de aantrekkingskracht van niet-Nederlandse consumenten te vergroten. Je website internationaliseren is, zeker voor bedrijf met veel groeiambities, ontzettend interessant. Onze ooster- en zuiderburen zijn dan prima landen om mee te starten.

Als je besluit om cross-border e-commerce te gaan doen, is het van essentieel belang dat je na gaat denken over de bethaalmethodieken. Zorg ervoor dat je je research gedaan hebt en weet met welk betalingsmiddel men doorgaans in het land van herkomst de transacties voltooid. Een iDEAL betaling kan bijvoorbeeld alleen van en naar een Nederlandse rekening gaan.  Sowieso kunnen innovatieve betaalmethodieken (in de binnenlandse markt) een positief effect hebben op je verkoop en de klantloyaliteit. PayPal en creditcard zijn twee voorbeelden van betaalmethodieken die ook veel in het buitenland gebruikt worden.

Conclusie
Wellicht heb je het onbewust al gemerkt, maar alle vijf trends die voorbij gekomen zijn, hebben één ding gemeen: de ervaring van de eindgebruikers – dé heilige graal binnen e-commerce. Het doel om de winkelervaring van de klant enerzijds gemákkelijker en anderzijds áángenamer te maken. Begin 2022 dus met als doel om de gebruikerservaring van jouw klanten te verbeteren. Bekijk welke van bovenstaande trends het makkelijkst te implementeren zijn en maak aan de hand daarvan een prioriteitenlijst. Zorg er voor dat je als e-commerce speler jouw markt gaat domineren.