Een hobby project of een manier van geld verdienen, er zijn verschillende redenen waarom je een affiliate website wilt maken.

Onlangs ben ik samen met een vriend een affiliate website begonnen waar we advies geven over toetsenborden. In dit blog willen we 5 tips geven over het maken van een affiliate website.

Tip 1: Ga voor een niche markt

Klinkt misschien een beetje cliché maar wel raadzaam om te doen. In een nichemarkt kun je als website écht de specialist zijn en goede content maken voor een bepaalde doelgroep. Een niche is niets anders dan een klein onderdeel van een grote markt. Bijvoorbeeld gaming toetsenborden, podcast microfoons of rubiks kubussen.

rubiks kubus

Het bijkomende voordeel van een nichemarkt is dat je hier je branding op kan afstemmen. Denk bijvoorbeeld aan je domein en je huisstijl.

Realiteit is dat als je te breed gaat zitten in de producten / diensten die je gaat promoten je gaat concurreren met andere grote websites. Immers, hoe hoger het zoekvolume, des te meer concurrentie.

Een goed zoekwoorden onderzoek kan dus al helpen bij het kiezen van een niche markt. Maar kijk ook zeker of de producten of merken die je wilt gaan promoten zich überhaupt aangesloten hebben bij een affiliate netwerk.

Als specialist over een onderwerp kun je je écht onderscheiden. Dat kan in de toekomst er ook voor zorgen dat je wellicht affiliate deals kunt gaan maken met de partijen waar jij de producten / diensten voor promoot.

Afhankelijk van de markt en type producten / diensten kun je ook je content afstemmen. Kun je als specialist het beste advies geven, reviews maken, vergelijkingen tussen producten / diensten of wellicht wel unboxings / tutorials over het product? In een niche markt kun je je content goed afstemmen op de doelgroep.

advies toetsenborden

Advies over de Logitech MX Keys

Tip 2: Maak je affiliate site onderhoudsvriendelijk

Het opzetten van een affiliate website kost veel tijd. Het begint bij het vastleggen van een domein, kiezen van een goede hosting en het kiezen van een CMS.

Vervolgens heb je de keuze om zelf een huisstijl / thema te ontwikkelen of een thema aan te schaffen. Al die keuzes gemaakt? Dan pas begint het maken van content, uitzoeken van producten en alles in één geheel op de website plaatsen.

Dit doe je één keer bij het opzetten, maar je gaat je site ook moeten onderhouden (alvast een preview voor tip 5). Wat als een product niet meer leverbaar is bij site A? Wat als er een promotie is bij dienst B? Dat zou je allemaal moeten bijwerken.

niet leverbaar bol

Er zijn tegenwoordig veel manieren om automatisering toe te passen, ook voor affiliate websites. Zo hebben we gebruik gemaakt van de plugin External Importer voor WordPress waar we producten automatisch kunnen laten importeren en updaten.

Dit soort plugins of manieren van automatisering kosten vaak iets (in ons geval eenmalig 50 euro) maar schelen je een hoop tijd. Helemaal voor degenen met ambities en die meerdere affiliate websites willen maken is automatisering écht een must, geen enkele gebruiker maar ook Google waardeert verouderde content.

producten import plugin

Maak jezelf ook niet afhankelijk van 30 soorten plugins om je website functioneel te maken. Stel er komt een update vanuit het CMS en een plugin zorgt ervoor dat je website niet meer functioneel is, dan ben je tijd kwijt met het fixen van je website. Ook wordt je website er trager van, niet ideaal aangezien je dan alles op alles moet doen om je website sneller te maken. Tijd die je eigenlijk zou willen investeren in het uitbreiden of verbeteren van content op je site.

Bij het maken van je site is het ook goed om vanuit de gebruiker en je doelgroep te denken. Wat is het doel van de gebruiker en hoe kan de gebruiker dat het snel / beste halen? Als je dat meeneemt in het maken van je site haal je straks ook het meeste uit je bezoekers zodat ze uiteindelijk ook converteren.

Tip 3: Content is meer dan alleen tekst, denk verder

De tijden van alleen tekst op een website zijn al een heel lang verleden tijd. Kijk alleen al naar alle verschillende elementen die terugkomen in Google. Zo kun je een stukje tekst, lijst, tabel of een video tegenkomen als direct antwoord na het invullen van een vraag. Als je een rubiks kubus op wilt lossen wil je waarschijnlijk een video zien en niet een tekstuele uitleg.

rubiks kubus oplossen google serp

Content is tegenwoordig écht meer dan alleen tekst en dat biedt zeker mogelijkheden voor content. Wist je bijvoorbeeld dat YouTube de 2e grootste ‘zoekmachine’ is? Zo hebben wij video’s over hoe je een euroteken en apenstaartje kunt typen, simpel maar toch hebben we meer weergaven op YouTube dan paginaweergaven op ons blog. Zijn niet mensen die direct een aankoop doen via een affiliate link maar we zijn wel zichtbaar bij de doelgroep, mensen met een toetsenbord.

youtube studio

Wat zoekt iemand in Google en welk antwoord past daar het beste bij? Je kan een opsomming uittypen: antwoord 1, antwoord 2, antwoord 3 en antwoord 4. Of in een opsomming:

antwoord 1
antwoord 2
antwoord 3
antwoord 4

Je kan de opsomming verwerken in een afbeelding of opnoemen in een video. Bij elke niche past een bepaald type content, denk daarom verder dan alleen een website met tekst.

Tip 4: Meten is weten, optimaliseer verder

Wanneer je aangesloten bent bij een affiliate netwerk krijg je vaak inzichten over hoe jouw links presteren. Je krijgt een overzicht met aantal klikken, conversies en welke links het best presteren.

Dat is echter niet genoeg. Als online marketeers zijn we gek op data, daarom willen we ook de juiste data gaan verzamelen. Tools als Google Analytics en Google Search Console geven je vaak al een compleet beeld over wat er op je website gebeurd. Ook kun je verschillende gebeurtenissen of doelen instellen, bijvoorbeeld een klik op een affiliate link. Je kan ook verder gaan door bijvoorbeeld Hotjar of Microsoft Clarity te installeren, daarmee zie je heatmaps waar gebruikers klikken en kun je recordings van gebruikers bekijken.

microsoft clarity heatmaps

Wanneer je weet wanneer en op welke pagina gebruikers klikken op een bepaald product kun je op basis daarvan je product plaatsingen op je website optimaliseren. Wellicht werkt productcategorie A het beste bij blog categorie C i.p.v. B.

Een voorbode voor tip 5, maar bij meten en weten hoort ook het opnieuw bekijken van zoekvolumes. Als affiliate website haal je vaak het meeste verkeer uit zoekmachines dus ook belangrijk om te weten hoe de markt zich beweegt. Op basis van zoekvolumes kun je heel goed zien waar jouw doelgroep geïnteresseerd in is.

Tip 5: Houd je site te allen tijde up to date

Je domein, website, design en content op je affiliate website kan nog zo goed zijn maar als het niet up to date is zal niemand uiteindelijk een aankoop via jouw affiliate link doen.

Een affiliate website is niet één keer maken om er vervolgens nooit meer naar om te kijken. Er komen wellicht wel nieuwe producten in je markt, als jij de eerste bent die een review over het product schrijft kan je via die manier veel bezoekers en sales aantrekken.

Ook is het belangrijk dat bezoekers altijd de juiste informatie te zien krijgen en ook een aankoop kunnen doen. Niet dat iemand een blog op jouw website heeft gelezen, enthousiast is, klikt op de affiliate link om er vervolgens achter te komen dat het product niet meer beschikbaar is op de site.

404 pagina

De allerbelangrijkste tip die we willen meegeven voordat je aan de slag gaat met het maken van een affiliate website is dat je vooral super veel plezier moet hebben in het maken en onderhouden van de site. Tuurlijk is het leuk dat je er geld mee kunt verdienen maar als je met tegenzin continu aan de site zit te werken en er tijd in stopt zal je binnen de kortste keren stoppen met je affiliate site wanneer je nog geen resultaten hebt geboekt. Je doel moet eigenlijk een lange termijn doelstelling zijn, je zult niet gelijk mega veel conversies behalen.

Hulp nodig bij het vinden van een niche, het doen van een zoekwoorden onderzoek of het optimaliseren van je affiliate website? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.