5 tips om vindbaar te blijven in Google
De algoritmes van Google worden steeds slimmer. Zoekmachineoptimalisatie wordt daardoor interessanter, maar ook ingewikkelder. 5 tips om te helpen je website op de toekomst voor te bereiden.
1. Maak je site gebruiksvriendelijk
Voor een bezoeker is de gebruiksvriendelijkheid van je website van grote invloed op de belevenis. Je kunt nog zo’n mooi en geweldig product aanbieden, maar het loopt stuk wanneer iemand op je website wordt tegengewerkt om tot een aankoop te geraken. Voor Google is het van essentieel belang dat een bezoeker tevreden is met het resultaat dat de bezoeker werd voorgeschoteld. Hierbij wordt ook gekeken naar de gebruiksvriendelijkheid van een website. Dit is uiteraard een erg breed begrip, denk hierbij bijvoorbeeld aan de snelheid van de website, vindt iemand de informatie die gezocht werd of loopt een bezoeker vast bij een bezoek via een iPad.
2. Zorg voor een natuurlijk linkprofiel
Online verwijzingen naar andere sites zijn nog altijd een enorm belangrijk onderdeel van het algoritme van Google. Het is algemeen bekend dat links voor Google de basis vormen om online autoriteit van een website te bepalen. Hier wordt bij zoekmachine optimalisatie dan ook behoorlijk wat aandacht op gericht. Eigenlijk ben je dus bezig met het beïnvloeden van het algoritme van Google. Dat vinden ze op het hoofdkantoor in Mountain View echter niet in alle gevallen goed. Het kan hierdoor namelijk zo zijn dat minder kwalitatieve websites beter ranken dan sites die wellicht beter zijn. Laat dat nu net zijn wat Google absoluut wil voorkomen. De updates van Google zijn dan ook voor een groot gedeelte gericht op het ondervangen, en zelfs afstraffen, van websites die overduidelijk een onnatuurlijk linkprofiel hebben. Enkele voorbeelden hiervan zijn websites met opmerkelijk veel gekochte links, overmatige linkuitwisselingen of links met overgeoptimaliseerde anchorteksten. Een volledige lijst kun je vinden op deze pagina van Google. Disclaimer: linkbuilding is niet verkeerd, zorg er alleen voor dat je dit verstandig doet. Wellicht zou brandbuilding een beter woord zijn. Een stelregel die wij voor onze klanten hanteren is: een goede link zorgt ook voor verkeer.
3. Vermijd trucjes
Het is soms best wel verleidelijk om trucjes te gebruiken om snel resultaat te boeken. Mocht je ooit het advies krijgen om bepaalde trucjes toe te passen, doe het niet! Misschien werkt het op korte termijn en haal je geweldige rankings met veel goed verkeer uit zoekmachines, maar op de lange termijn ga je dit dubbel zo hard voelen. Een domein kan geschorst worden en voor lange tijd uit de zoekresultaten van Google gehaald worden. Zoekmachines worden steeds slimmer en uiteindelijk komen ze echt wel achter de trucjes die je hebt gebruikt.
4. Wees niet afhankelijk van Google
Stel je eens voor wat er zal gebeuren als je geen enkele bezoeker meer vanuit Google zal krijgen. Dat zorgt bij veel bedrijven toch voor zwetende handen. Ondanks dat Google een enorm belangrijke bron kan zijn, is het goed rekening te houden met het ergste. Google past immers steeds vaker de resultaten pagina aan en organische zoekresultaten worden steeds meer gepersonaliseerd. Je zal maar maanden bezig zijn om te ranken op een zeer competitieve term en Google besluit hier een grote afbeelding boven te plaatsen. Iets wat bijvoorbeeld is gebeurd als je zoekt op “weerbericht” of ” rekenmachine”. Denk daarom ook eens aan wat social media voor je kan betekenen, bouw een adressenbestand op voor nieuwsbrieven of zorg voor naamsbekendheid door geweldige content te publiceren op andere websites. Soms te veel onderbelicht: probeer ervoor te zorgen dat je bezoekers terug willen komen, terugkerend bezoek is echt bijzonder waardevol.
5. Zorg voor meerwaarde
Eerder gaf ik al aan dat Google een ding wil: de beste resultaten tonen bij een zoekopdracht. Een zoekwoorden onderzoek is goed en vormt een goede start voor een SEO strategie. Neem hierna echter goed de tijd om te bedenken wat mensen nodig hebben om het perfecte antwoord op jouw website te vinden. Wat voor meerwaarde kun je bieden qua informatie. Wat voor informatie hebben mensen nodig om tot een aankoop te komen? Zorg ervoor dat de landingspagina deze informatie bevat en de bezoeker kan overtuigen. Coolblue doet dit bijvoorbeeld goed op haar websites door veel productinformatie te geven, klantbeoordelingen en video reviews te tonen. Een ding is al die tijd niet veranderd, maak hoe dan ook een geweldige website voor jouw doelgroep. Als je dat in je achterhoofd houdt, dan ben je al halverwege.
Dit artikel verscheen op 5 augustus 2013 op Sprout |
---|
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Sprout. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op. |