Als online marketeer vliegt de data je waarschijnlijk om de oren. Al die data probeer je te begrijpen en te analyseren met als doel dingen beter te doen. Data wordt ook op vele manieren verzameld om die analyses te kunnen maken. De één gebruikt bijvoorbeeld Excel om lekker met cijfers aan de slag te gaan, de ander vindt grafieken weer veel fijner ‘te lezen’. Vaak worden zogenaamde dashboards ingericht om die data weer te geven. Maar ook dan kan data nog steeds maar data zijn, zonder dat het je echt inzichten geeft.

In dit artikel geef ik je 5 tips om data betekenisvol te laten zijn. Als tool gebruik ik hiervoor Google Data Studio, een gratis tool om data inzichtelijk te maken in de vorm van een dashboard.

Tip 1: bepaal welke data inzichtelijk gemaakt moet worden

Mijn ervaring is dat als er wordt gevraagd ‘wat wil je allemaal zien in een dashboard?’ er vaak wordt geantwoord met ‘zoveel mogelijk’. Reden is dat men niet goed weet welke data voor een dashboard belangrijk is. Daardoor wordt vaak gekozen voor zoveel mogelijk data, omdat ‘je dan niets mist’. Met veel enthousiasme worden de grafieken en tabellen gemaakt. Alleen gemaakt inderdaad, want vervolgens wordt zo’n dasboard nauwelijks tot niet gebruikt. Simpelweg omdat het veel te veel informatie bevat die nietszeggend is en je niet verder helpt. Daarnaast heb je wellicht te maken met informatievoorziening naar verschillende functies binnen de organisatie, dit punt behandel ik verderop in het artikel wat uitgebreider. Maar stel voor jezelf in ieder geval de vraag ‘Welke informatie is nuttig voor mij om actiepunten te bepalen om verder te werken aan mijn doelstellingen?’.

Tip 2: voor wie moet data inzichtelijk gemaakt worden?

Voor wie je data inzichtelijk gaat maken, is een heel belangrijke vraag om een goed dashboard in te richten. Reden hiervoor is dat niet iedereen op dezelfde informatie zit te wachten. Laten we als voorbeeld een directie of Management Team nemen. Die willen waarschijnlijk in één oogopslag zien hoe het gaat met de website. Afhankelijk van de doelstellingen die zijn meegegeven aan de website, moeten die antwoorden eenvoudig te zien zijn, wellicht met een klein beetje aanvullende data. Stel dat het doel is dat er een X aantal doelen/conversies behaald moeten worden per maand, dan kun je die uiteraard inzichtelijk maken. Aanvullende informatie daaromheen zou kunnen zijn hoeveel bezoekers er op de website zijn geweest, wat het conversiepercentage is geweest etc.

Iemand die directer betrokken is bij alles wat te maken heeft met het online gedeelte van het bedrijf is bijvoorbeeld een (Online) Marketing Manager. Die wil wat verder geïnformeerd worden, en daar hoort meer data bij. Welke data dat precies is, is voor nu niet van belang, dat hangt samen met de wensen van die persoon. Maar denk hierbij bijvoorbeeld aan een verdieping naar de kanalen, waarbij bijvoorbeeld te zien is hoeveel bezoekers daar vandaag komen, hoeveel conversie via dat kanaal wordt gerealiseerd, kosten die gemaakt worden, de kosten per conversie etc.

Een extra verdieping in de data is waarschijnlijk weer interessant voor iemand die bijvoorbeeld rapporteert aan de Online Marketing Manager. Hier komen cijfers naar voren die juist meer richting kunnen geven om met zaken aan de slag te gaan.

Overigens is het goed om per stakeholder ook uit te zoeken over welke periode data inzichtelijk gemaakt moet worden. Een dashboard in Data Studio kan ingesteld worden op  een zogenaamde Standaardperiode. Enkele voorbeelden:

  • Deze maand: Data inzichtelijk gemaakt over deze maand
  • Afgelopen maand: Data van de vorige maand is inzichtelijk
  • Dit jaar tot vandaag: Data wordt inzichtelijk gemaakt over dit kalenderjaar tot vandaag. Vaak zegt de data van vandaag nog niet veel omdat bijvoorbeeld de dag nog niet voorbij is.

Tip 3: op welke manier moet data inzichtelijk worden gemaakt?

De wijze waarop data inzichtelijk wordt gemaakt, hangt uiteraard af van de voorkeur per persoon. Het is altijd van belang dat de data inzicht geeft en iets duidelijk maakt. Daarnaast moet duidelijk zijn waar je wat ermee kunt. Ik heb een aantal voorbeelden.

Voorbeeld 1

Vaak wordt data vergeleken met een voorgaande periode. Stel dat je terugkijkt op de afgelopen maand. Je kunt een vergelijking maken met de maand daarvoor, maar meestal wordt gekeken naar dezelfde periode in het vorige jaar. Bekijk je de data over bijvoorbeeld maart 2021, dan vergelijk je die met maart 2020.

In een dashboard kun je heel mooi onder je statistiek de procentuele daling of stijging laten zien. Het ziet er bijvoorbeeld als volgt uit:

data_vergelijken

Op die manier heb je ook meteen het gevoel of het een positief of negatief getal is. Overigens is het wel verstandig om in het dasboard ergens nog te vermelden dat vergelijking is gebaseerd op dezelfde periode vorig jaar.

Voorbeeld 2

De website heeft een duidelijk doel meegekregen in de vorm van een aantal conversies dat gerealiseerd moet worden. In een dashboard is dan zo’n cijfer zoals hierboven misschien niet de handigste vorm om data weer te geven. Wat in één oogopslag antwoord geeft op die vraag is een bepaalde grafiek zoals hieronder te zien:

voortgang_doelstelling

De doelstelling staat in dit geval aan de rechterkant. De gele balk toont de voortgang.

Tip 4: breng de juiste structuur aan in je dashboard

Er zijn genoeg manieren in Google Data Studio om data op een gestructureerde manier weer te geven

Zodra je inzichtelijk hebt welke informatie inzichtelijk gemaakt moeten en voor wie, is het de vraag hoe je dit in de praktijk in kunt richten. Want alsnog 1 dashboard maken met al die data, zorgt nog steeds voor een wirwar aan data. Een goede structuur is dus van belang. In Google Data Studio kun je in 1 rapportage meerdere tabbladen maken die overzichtelijk en mooi op te maken zijn. Je kunt dus als het ware een waterval creëren. Het eerste tabblad bevat de hoog-over cijfers die de organisatie nodig heeft. Op dat tabblad kun je kun je ook linkjes opnemen naar de dashboards met specifiekere data, de dashboards die ik eerder beschreef die passen bij verschillende personen / functies. Op die manier heeft iedereen in één oogopslag inzichtelijk hoe het ervoor staat, maar heb je ook direct de mogelijkheid om de verdieping te zoeken die je wilt.

Er zijn genoeg manieren in Google Data Studio om data op een gestructureerde manier weer te geven, zonder dat het allemaal direct bij elkaar staat.

Tip 5: maak gebruik van data uit meerdere kanalen

Zodra je aan de slag gaat met Google Data Studio, heb je de mogelijkheid om data vanuit een aantal bronnen toe te voegen. Je voelt hem misschien al aankomen, het gaat hier eigenlijk alleen maar om Google bronnen zoals Google Ads of Google Search Console. Wil jij bijvoorbeeld data vanuit je Facebook advertentie campagnes inzichtelijk maken in je dashboard? Dan is dat standaard niet mogelijk, omdat er geen directe koppeling mee te maken is. De oplossing ligt in het gebruik maken van een zogenaamde third party connector. Supermetrics is hiervan één van de bekendste. Deze tool biedt de mogelijkheid om data uit vele bronnen (zoals Facebook, Instagram etc.) voor jou inzichtelijk te maken.

Conclusie

Aan de slag gaan met het verwerken van data tot goede dashboards is erg leuk en nuttig, maar het kan je ook laten verdwalen in de hoeveelheid data die voor handen is, of in de mogelijkheden die data te visualiseren. Door te beginnen met het bepalen van het doel, en dit door te vertalen naar cijfers en grafieken die hier aan bijdragen, kom je tot een dashboard met inzichten die je ook weer in staat stellen actie te ondernemen tot dit doel te komen.

Wil je eens van gedachten wisselen hierover of bespreken op welke manier wij je hierbij kunnen ondersteunen? Neem dan eens contact met ons op. We denken met je mee en bespreken graag de mogelijkheden.

Succes met de inrichting van jouw waardevolle dashboards!