Wanneer je aan de slag gaat met SEO dan zijn tools eigenlijk essentieel om je werk goed uit te kunnen voeren. Iedere SEO’er heeft wel een eigen set met tools die hij of zij gebruikt tijdens de werkzaamheden. In dit blog wil ik vijf tools met je delen die ik zelf veel gebruik.

Screaming Frog

Elke euro die je besteedt aan Screaming Frog is er eentje die goed besteed is. Deze tool helpt je bij het in kaart brengen van een website. Het crawlt in no-time langs url’s en bestanden om je een volledig beeld te geven van de website. Het biedt daarnaast handige inzichten rondom 404’s, redirects en het type bestanden dat wordt ingeladen. Ook geeft Screaming Frog je inzichten in internelinkverdeling en het aantal kliks naar een bepaalde pagina vanuit de homepage.

Advanced Web Ranking

Wij gebruiken Advanced Web Ranking voor het analyseren van posities en trends van websites in de zoekresultaten van een zoekmachine. Wat ik een voordeel vind van AWR is de grote mate van vrijheid die je hebt in de interface. Zo kun je eenvoudig API-koppelingen maken (met bijvoorbeeld MajesticSEO) of een custom dashboard bouwen.

MajesticSEO

Er zijn tal van nuttige tools om backlinks en online autoriteit te analyseren, maar toch vind ik MajesticSEO een van de meest prettige tools. Een groot voordeel van deze tool vind ik de grote database en aanwezigheid van veel Europese websites. Daarnaast is de regelmaat van updates en de crawlfrequentie een stuk beter dan bij diverse andere tools.

Excel

Excel? Jazeker, gewoon je alledaagse Excel is een van de belangrijkste tools in mijn SEO workflow. Van zoekwoordenonderzoek tot het bepalen van een sitehiërarchie, of van het schrijven van title tags tot en met diepere analyses. Dit is simpelweg het prettigst in een Excel bestand.

Webpagetest.org

De online tool Webpagetest.org helpt je bij het inzichtelijk maken van welke elementen geladen worden wanneer een bezoeker je pagina opent. Deze informatie kun je vervolgens weer perfect gebruiken voor het optimaliseren van de laadsnelheid van je website. Een essentieel onderdeel in SEO anno 2016.

Met deze blik in mijn SEO toolbox hoop ik je iets verder geholpen te hebben. Misschien kende je deze tools al of gebruik je liever andere tools, laat dan gerust hieronder een reactie achter.

Meer informatie over SEO en aan de slag met deze tools?

Verder lezen? Dat kan! Laat je e-mailadres achter en je ontvangt naast onze nieuwsbrief ook gratis onze nieuwste “On-Page SEO Checklist 2021”. Een whitepaper voor iedereen die een beter beeld wilt krijgen van de on-page optimalisatie mogelijkheden op het gebied van SEO en content en streeft naar hoge organische posities..