Voor veel mensen is zoekmachine optimalisatie (SEO) een weinig zeggende term. Bovenaan in Google is een meer gebruikte spreuk bij ondernemend Nederland. Dit is een van de vele misvattingen als het gaat om zoekmachine optimalisatie. In dit blog wil ik vijf veel voorkomende misvattingen uitlichten.

1. Bovenaan in Google

We moeten bovenaan staan in Google. Tja, wat zeg je dan eigenlijk? Op welke zoekopdracht? In welk land? Oh, en dan hou je nog geen eens rekening met het feit dat zoekresultaten tegenwoordig sterk gepersonaliseerd zijn. Eigenlijk is het heel logisch dat mensen dit roepen, de positie die je ziet bij een zoekopdracht is immers “tastbaar”. Toch denk ik dat dit niet de juiste KPI is om op te sturen of te rapporteren. Bovenaan in Google brengt immers geen boterham op de plank. Beter kun je kijken naar de omzet afkomstig uit organisch verkeer. Uiteindelijk heb je niks aan veel bezoekers die uiteindelijk niet tot een conversie komen. Staar je dus niet blind op de rankings, maar focus je aandacht op omzet uit organisch verkeer.

2. Een trucje

Volgens sommige mensen is SEO een trucje waarmee je je website beter laat ranken in zoekmachines. Pure IM ziet zoekmachine optimalisatie niet als een truckje, maar als een onderdeel van de online marketing strategie. Trucjes van vroeger, zoals het zoveel mogelijk plaatsen van het hoofd keyword, worden gelukkig niet meer beloond. Afstraffing van dit soort black-hat technieken is tegenwoordig zelfs een van de kerntaken van het kwaliteitsteam van Google.

3. SEO is super technisch

Natuurlijk moet de techniek goed staan om goed gevonden te worden. Maar crawlability (lief zijn voor de zoekrobots) is slechts een gedeelte van een SEO strategie. Sinds de laatste Google updates is autoriteit een van de belangrijkste ingrediënten voor succes. Zoekmachine optimalisatie bestaat daarom steeds meer uit een mix van techniek, goede content en autoriteit.

4. Linkbuilding

“We moeten zoveel mogelijk linkjes hebben” is helaas een van de uitspraken die we nog regelmatig horen. Google heeft diverse signalen afgegeven over het afstraffen van slechte links. Uiteraard word je niet bestraft voor het hebben van een handje vol verdachte links, maar hier gaat het om massaal ingekochte of verdachte links met het doel de zoekmachines te beïnvloeden. Focus daarom niet te veel op de hoeveelheid links die je krijgt of de anchortekst die er wordt gebruikt. Belangrijker is het uiteindelijk om vermeld te worden door autoriteiten op jouw vlak. Voor links blijft eigenlijk gelden: de beste links zijn vaak het moeilijkste te verkrijgen. Doe moeite om die links te krijgen in plaats van richten op kwantiteit.

5. Vandaag iets veranderen, morgen succes

Anders dan bij Google Ads heeft zoekmachine optimalisatie geen direct effect. Het is dus niet zo dat wanneer je vandaag iets aanpast, het effect er morgen van zult zien. SEO is veel meer een langere termijn strategie, waarbij het resultaat pas naar enkele weken of maanden zichtbaar is. Uiteraard zijn er wel gevallen te bedenken waar dit anders is, maar de onderliggende gedachte moet zijn dat SEO een traject is en onderdeel van een algehele strategie.