In een eerder blog schreef ik over Google+ en het belang voor je SEO strategie. Veel search marketeers houden ervan om na te gaan waarom Google bepaalde dingen doet. Want uiteindelijk kun je met dat inzicht wellicht een voorsprong nemen op de toekomstige aanpassingen. Waarom zou Google een eigen social netwerk maken? Volgens mij zijn daar ten minste vijf redenen voor te bedenken.

1. Cross device tracking

Steeds meer mensen gebruiken verschillende apparaten om te internetten. Het mobiele zoekverkeer binnen zoekmachines neemt dan ook jaarlijks met angstaanjagende snelheid toe. Vooral het feit dat steeds vaker via diverse apparaten wordt georiënteerd is voor Google belangrijk. Een adverteerder is namelijk bereid om meer te betalen wanneer een potentiële klant beter getarget kan worden. Hier komt cross device tracking om de hoek kijken. In andere woorden, het volgen van een bezoeker over diverse apparaten. Wanneer mensen vaker inloggen bij Google dan kan de zoekmachine deze personen beter volgen. Tadaa! Daar is Google+ handig voor.

2. Sociale referenties

In de begindagen van zoekmachine Google werden rankings voor een groot deel beïnvloed door sites die naar een pagina verwijzen. Nog altijd zijn sites die naar jouw site linken belangrijk voor de rankings. Maar dat een website een andere website aanraadt zegt mij persoonlijk niet veel. Voor mij is het van groter belang wanneer mijn beste vriend zegt dat een website of pagina interessant is. Hoppa! Wederom komt Google+ daarbij van pas.

3. Betere targeting

Hoe meer informatie een website van de gebruiker heeft, des te makkelijker het voor adverteerders is om de juiste bezoeker te targetten. Als ik voetbalreizen verkoop en jij geeft aan gek te zijn op voetbal, dan wil ik jou graag laten weten dat ons bedrijf bestaat. Het is een feit dat mensen op social media behoorlijk wat informatie over interesses en voorkeuren delen. Een social profiel is namelijk niet sociaal zolang je geen persoonlijke details deelt. Kaboom! Google+ is hier!

4. Concurrent Facebook marktaandeel afsnoepen

Zoals elk bedrijf kijkt ook Google naar de concurrentie. Niet alleen andere zoekmachines zijn voor Google een potentiële bedreiging. Ook het gigantisch grote social netwerk Facebook is een gevaar voor Google. Facebook wil net als Google zoveel mogelijk online tijd van de gebruikers afsnoepen. En ook Facebook wil geld verdienen aan de bezoekers. Geld dat ten koste kan gaan van advertentiebudgetten van de klanten van Google. Ook daarom is Google+ zo’n belangrijk product voor Google. Overigens doet Facebook dit andersom ook, door het bouwen van een search engine binnen de Facebook omgeving.

5. Google in jouw leven

Het klinkt wellicht wat eng, maar Google wil een belangrijke rol vervullen in je leven. Hoe meer jij de producten van Google gebruikt, des te meer de binding met de zoekmachine groeit. Hoe handig is de gratis e-mail dienst Gmail wel niet, of het nuttige Google Drive (voormalig Google Docs). Als je kijkt naar de online tijdbesteding dan krijgt social media een steeds groter deel van de taart. Nou, de banketbakkers van Google hebben ook hiervoor een prachtige Google+ taart gebakken.