5 online marketing tips voor ondernemers
Het internet is een steeds belangrijker wordende kanaal voor ondernemers. Startende ondernemers doen er goed aan om eens goed na te denken over hoe je dit kanaal gaat inzetten. Het potentieel aan klanten is op het internet voor vrijwel elke ondernemer erg groot. Vindbaarheid op Google is een belangrijk item, maar ook de eigen website moet niet onderschat worden. Je kunt immers wel bezoekers inkopen via een zoekmachine, maar uiteindelijk moet het toch echt op de website gebeuren. Pure Internet Marketing heeft voor startende ondernemers vijf handige online marketing tips.
1. Stel jezelf de vraag: hoe komen potentiële klanten op mijn website?
Een website kun je zien als een winkel, je kunt het nog zo mooi hebben ingericht maar mensen moeten wel de weg naar je winkel vinden. Op het gebied van online marketing zijn er diverse kanalen die je kunt inzetten om bezoekers naar je website te trekken. De meest bekende is via zoekmachines, zoals Google of Bing. Hierbij kunnen we onderscheid maken tussen advertenties en organische “gratis” resultaten. Maar dit is niet het enige kanaal, zo kun je je eens verdiepen in affiliate marketing of sluit een banner campagne af bij een van de vele netwerken. De onderliggende vraag dient altijd te zijn, hoe kan ik zo kosten effectief mogelijk relevantie bezoekers naar mijn website trekken.
2. Denk in boven en onder de vouw
Een website is vaak groter dan je op menig computer scherm ziet. Ook verschillende de afmeting (resolutie) van de beeldschermen nogal. Op online marketing vlak maken we onderscheid tussen boven de vouw en onder de vouw. Wat iemand zonder naar beneden te scrollen ziet is wat we noemen boven de vouw. Alles onder de eerste scroll is onder de vouw. Je kunt je voorstellen dat lang niet iedereen de moeite neemt om naar beneden te scrollen. Zorg er daarom voor dat je de belangrijkste punten boven de vouw zet. Overtuig je bezoekers vanaf het eerste moment dat ze in je winkel komen. Een kleine tip: kijk in Google Analytics wat de meest voorkomende schermresoluties zijn voor jouw bezoekers. Je vindt in de onderstaande afbeelding een voorbeeld van waar je dit kunt vinden.
3. Laat je USP’s zien
Mensen zien vaak in enkele seconden of een website interessant is voor ze of juist niet. De eerste indruk is enorm belangrijk op je website. Je wilt dan ook in die eerste seconden laten zien waarom jouw winkel interessant is voor de bezoeker. Schroom dan ook niet om bijvoorbeeld in enkele bullet points jouw belangrijkste voordelen te laten zien.
4. SEO techniek
Zoekmachines zijn voor de meeste websites een van de belangrijkste verkeersbronnen. Om goed in zoekmachines zoals Google gevonden te worden is het belangrijk om ten eerste de techniek op orde te hebben. Google moet natuurlijk wel goed kunnen zien waar jouw website over gaat. Er zijn tal van technische zaken waaraan gedacht kan worden, maar de meest eenvoudige quick wins zijn toch wel de volgende drie punten:
- Schone leesbare url’s
Bijvoorbeeld: www.groothandelabc.nl/kinderkleding/merk-a En niet: www.groothandelabc.nl/id_7634/article=883772huk
- Unieke en beschrijvende titels
Bijvoorbeeld: Merk A Kinderkleding bij Groothandelabc En niet: Home Groothandelabc
- Unieke webteksten met meerwaarde voor de bezoeker. Mensen bezoeken zoekmachines omdat ze een vraag hebben over een bepaald onderwerp. Als jij het antwoord kunt bieden dan ben je al hard op weg richting een goede positie in Google.
5. Hou je conversiefunnel zo kort mogelijk
Mensen zijn op het internet bijzonder lui en zijn snel afgeleid. Wanneer je een product of dienst verkoopt via je website dan heb je daarvoor wat gegevens nodig. Een bezoeker komt via een bepaalde pagina in een bestelflow, in online marketing termen noemen we dat ook wel de conversiefunnel. Dat mensen beginnen aan een bestelling wil nog niet zeggen dat ze deze ook daadwerkelijk gaan plaatsen. Het kan zijn dat mensen afhaken en veelal gebeurd dat wanneer de conversiefunnel te ingewikkeld is. Zorg er daarom voor dat je enkel het noodzakelijke vraagt tijdens het bestelproces. Alles wat niet noodzakelijk is voor het afronden van een verkoop kan eventueel ook na het afronden nog worden gevraagd.