Of het nou je eigen website is, die van je werkgever of van een klant waarvoor je werkt, je wilt uiteraard graag weten hoe die website presteert en of hij bijdraagt aan de doelstellingen. Er zijn meerdere tools die je inzicht kunnen geven hoe het met een website gaat, maar veruit de populairste is uiteraard Google Analytics. Ik kan me voorstellen dat als je ’s ochtends binnenkomt en een kop koffie hebt gepakt, je Google Analytics opent. Je wilt zien hoeveel traffic er op de site is geweest, of de verkopen goed waren, hoeveel omzet er is geweest of hoeveel nieuwsbriefinschrijvingen er zijn geweest. En dit zijn maar enkele voorbeelden van informatie die je terug wilt zien.

Hieronder beschrijf ik een aantal interessante analyses die je wellicht helpen nog betere inzichten te krijgen in je website, maar belangrijker misschien nog wel; hoe je ervoor kunt zorgen dat je met deze inzichten je website kunt verbeteren.

Sessies vs gebruikers:

Misschien wel een van de meest geraadpleegde statistieken: de bezoekersaantallen op je website. Voorbeeld: Je opent nieuwsgierig Google Analytics en je ziet het volgende:

16.481 bezoekers!? Helaas, het daadwerkelijke aantal bezoekers is 13.433. Wat veel voorkomt is de verwarring tussen sessies en gebruikers. Hoewel beide interessant zijn, is het belangrijk te weten wat het verschil is. Het aantal sessies zijn het daadwerkelijke aantal sessies die gebruikers hebben gehad tijdens hun bezoek aan de website. Als een gebruiker langer dan 30 minuten geen activiteit verricht op de website, zal het volgende bezoek door diezelfde gebruiker worden geteld als een nieuwe sessie.

Stel dat een gebruiker de site bezoekt, de site weer verlaat en vervolgens binnen 30 minuten de site weer bezoekt, wordt dit wel tot dezelfde sessie gerekend. Om echt te rapporteren wat de bezoekersaantallen zijn geweest, kun je dus het best naar de statistiek ‘Gebruikers’ kijken. Je vindt deze statistiek onder Acquisitie> Alle verkeer > Kanalen.

Bezoekers:

Nu duidelijk is welke statistiek je moet gebruiken om de bezoekersaantallen te rapporteren, kan het ook interessant zijn om te zien hoe kwalitatief die bezoeker nou is. Het is natuurlijk te makkelijk om te zeggen dat iedereen die de gewenste actie onderneemt op de site, kwalitatief is. Tussen bezoekers die op de site zijn geweest (en niet converteren) kan ook wel degelijk verschil in kwaliteit zitten.

Een van de statistieken waar je naar kunt kijken is logischerwijs het bouncepercentage (iedereen die op de site komt en de site weer verlaat zonder enige vorm van actie te ondernemen). Maar dan hou je nog een (hopelijk grote) groep bezoekers over die op je site komt en niet direct de site verlaat. Een interessante statistiek die je dan eens kunt bekijken is ‘Gemiddelde sessieduur’. Hoe korter de tijd op de site, hoe minder de kwaliteit wellicht is.

Wat ik hiermee wil benadrukken is dat bezoekers alleen geen harde KPI zou moeten zijn. Het gebeurt bijvoorbeeld te vaak dat vanuit het affiliate kanaal grote hoeveelheden traffic naar je website worden gestuurd die niet kwalitatief zijn. Die bezoekers hebben heel andere doelen dan echt jouw site bekijken. Die worden bijvoorbeeld beloond met spaarpunten of iets dergelijks.

Google Search Console:

Misschien heb je het al zien staan onder het tabblad ‘Acquisitie’ en ben je er snel overheen gescrold omdat je denkt dat het toch niet interessant is, maar deze info geeft je erg nuttige inzichten. Als je niet dagelijks met SEO bezig bent (wat ik me kan voorstellen), wil je misschien toch wel weten waar mensen allemaal op zoeken in Google, hoe vaak jouw website dan wordt vertoond, en nog liever: of mensen dan ook doorklikken naar de website. Ik zou zeggen, open Google Analytics, ga naar ‘Acquisitie’ en klik op ‘Search Console’. Als je vervolgens op ‘Zoekopdrachten’ klikt, zie je het volgende:

Van links naar rechts zie je:

  • De zoekopdracht: De daadwerkelijke zoekopdracht van de gebruiker waarop gezocht is.
  • Klikken: Het aantal keren dat er geklikt is op jouw advertentie (niet de Google Ads resultaten, maar het organische resultaat).
  • Vertoningen: Het aantal keren dat jouw advertentie (wederom niet de Google Ads resultaten) is vertoond bij het typen van een zoekopdracht van de gebruiker.
  • CTR: Een heel interessante, want deze geeft het percentage aan van hoe vaak er daadwerkelijk is doorgeklikt t.o.v. de vertoningen. Je wilt natuurlijk een hoge CTR. Een van de dingen die je kunt doen om aan de CTR te werken is een zo sterk mogelijke meta description gebruiken. Meer info over SEO lees je in een van onze andere blogartikelen.
  • Gemiddelde positie: De gemiddelde positie van je advertentie voor de zoekopdracht.

Realtime:

Altijd leuk om te tussen de werkzaamheden door een beetje met te spelen; het real time overzicht. Even kijken hoeveel bezoekers er momenteel op je website zijn, waar ze vandaan komen, je kent het vast wel. Maar het rapport realtime heeft wel iets meer toegevoegde waarde dan ‘even spieken wat er live gebeurt op je site’.Een van de nuttige functies die het heeft is dat het informatie geeft als je aan het testen bent bijvoorbeeld. Stel dat je lekker bezig bent met het implementeren van een gebeurtenis via Google Tag Manager, zodat je die terug kunt zien in Google Analytics. Voordat je het een en ander live zet, wil je weten of het goed gaat. Hoe controleer je dit in Google Analytics:

    • In Google Tag Manager zet je de voorbeeldmodus aan
  • Open (in een ander tabblad) Google Analytics en navigeer naar ‘Realtime’ en klik op ‘Gebeurtenissen’.

Maak op de website de gewenste actie die je in Google Tag Manager hebt aangemaakt en kijk in het rapport in Google Analytics. Je ziet bijvoorbeeld dit:Als jouw aangemaakte doel goed werkt, zal je zien dat Google Analytics dit weergeeft. Job done, doel is correct aangemaakt en je kunt vanaf nu meten hoe vaak je jouw ingestelde doel bereikt in Analytics.

Productverkopen:

Stel dat je verantwoordelijk bent voor een webshop, dan is inzicht in conversie erg belangrijk. Dat inzicht heb je als het goed is ook al wel. Wat een interessante analyse kan zijn, is om te zien welke producten er per kanaal zijn verkocht. Met die analyse kom je misschien wel tot een inzicht om een product dat goed loopt via bijvoorbeeld Google Ads nog harder aan te jagen. Hiervoor moet je een aangepast rapport maken. Naar mijn mening zijn aangepaste rapporten erg krachtige analyses mits je goed weet wat je wilt zien. Hoe kom je tot zo’n aangepast rapport? Stel dat je de productverkopen vanuit Google Ads wilt zien.

Stap 1:
Open Google Analytics en open aan de linkerkant ‘Aanpassingen’ en klik op ‘Aangepaste rapporten’. Het volgende scherm wordt geopend.

Stap 2:

      • Als titel geef je de naam van het rapport op.
      • Het tabblad geef je ook een naam.
      • Het interessante deel komt vanaf statistiekgroepen. Hier geef je aan wat je wilt zien. In het geval van productverkopen kun je bijvoorbeeld de volgende statistieken opnemen:
        • Aantal (het aantal keer dat een product verkocht is)
        • hoeveelheid (het gemiddelde aantal verkochte producten per transactie)
        • Productopbrengst (opbrengst van afzonderlijke productverkopen)

Je kunt nog meer statistieken toevoegen die interessant voor jouw situatie zijn.

      • Bij ‘dimensiedetails’ geef je aan dat je de producten wilt zien: ‘Product’
      • Bij ‘filter’ ga je instellen dat je productverkopen vanuit Google Ads wilt zien. Kies voor filter toevoegen en zoek naar ‘bron/medium’. Daarna geef je aan dat bron/medium exact google / cpc moet zijn. Als het goed is zie je nu iets zoals onderstaand.
      • Sla het rapport op.
      • Als je nu opnieuw naar ‘aangepast rapporten’ gaat, zie je het zojuist gemaakte rapport.
      • Als je deze nu opent zie je keurig de verkochte producten vanuit Google Ads. Dit rapport kun je uiteraard ook voor andere kanalen maken. Op deze manier weet je precies wat je verkoopt per kanaal.

De mogelijkheden in Google Analytics zijn ongekend groot. Dit is slechts een selectie van analyses die je hopelijk wat nieuwe inzichten geeft, naast de standaard rapporten in Google Analytics.

Happy analyzing!