404 foutmeldingen op jouw website? Los ze op! (Pure Video)
Ben jij wel eens op een 404 pagina gekomen? Bezoekers van jouw website kunnen mogelijk op jouw website ook 404 pagina’s tegenkomen en dat wil je vermijden. Als deze pagina hoog stond in Google zorgt een 404 er zelfs voor dat je organisch bezoek verliest. Om dit te voorkomen leg ik vandaag uit wat een 404 is, hoe je ze op kunt sporen én hoe je de 404 foutmelding kunt oplossen door Google Search Console, Google Analytics 4 of Screaming Frog te gebruiken. Lees je liever? Onder de video is een transcriptie van de video te vinden.
404 foutmeldingen op jouw website? Los ze op! – Een Pure Handleiding
00:00 Intro
00:27 Wat is een 404?
01:46 Methode 1: Google Search Console
02:48 Methode 2: Google Analytics 4
04:29 Methode 3: Screaming Frog
05:43 Een 404 foutmelding oplossen
06:34 Conclusie
Transcriptie
Misschien herken je zo’n pagina wel, een 404 pagina. Het is een hele grote ergernis onder veel gebruikers. Vandaag ga ik laten zien hoe je deze 404 pagina’s kunt vinden en hoe je ze kunt oplossen. Hoi, mijn naam is Thijs van Hal en welkom bij deze gloednieuwe video op dit kanaal. Vandaag ga ik je meer vertellen over 404 pagina’s, hoe je ze kunt vinden en vooral het belangrijkste, hoe je ze kunt gaan oplossen.
Wat is een 404?
404 is één van vele respons codes die je kan krijgen wanneer een website bezoekt. Wanneer je een normale website bezoekt zoals www.pure-im.nl dan krijg je als het goed is de 200 code terug. Oké dat is goed. Maar het kan ook zijn dat je een 301 of 302 respons code krijgt, dan heb je te maken met een redirect en zo heb je dus ook de 404 respons code. In dit geval betekent dat error rood alles is fout. De pagina die jij bezocht bestaat niet.
Als gebruiker van een website is een 404 erg frustrerend. Je komt immers niet op de plek op de pagina waar je wilt zijn. Het kan dus zijn dat de pagina ergens anders naartoe verhuist is maar er niet een redirect aan meegegeven is, of het kan zijn dat de pagina verwijderd is en helemaal niet meer bestaat. Of de pagina nu verhuist is naar een andere locatie of dat hij helemaal verwijdert is, beide kunnen opgelost worden door middel van een 301 redirect. Ik ga eerst laten zien hoe je die 404’s op kunt sporen. Dat kan door middel van drie methodes:
- Methode 1: Google Search Console
- Methode 2: Google Analytics 4
- Methode 3: Screaming Frog
Methode 1: Google Search Console
De eerste methode die je kunt gebruiken voor het opsporen van 404’s is het gebruik maken van Google Search Console. Naast alle prestaties over jouw website kun je hier ook crawlfouten zien die Google herkent. Dit doe je door naar rapport dekking te gaan onder index. In het rapport dekking zie je alle URL’s die Google gecrawld heeft van jouw website. Zo zie je welke pagina’s geldig zijn, welke pagina’s uitgesloten zijn, welke een waarschuwing hebben en welke een fout bevatten.
Één van deze fouten kan ook een 404 respons code zijn en die moet je dus gaan oplossen. Als je iets naar onder scrollt zie je specifieke details van die fouten. Één van die fouten kan dus ook zijn ingediende URL niet gevonden. In dit geval zijn het er voor deze website 0. Dat is dus goed. Maar staan hier wel URL’s in dan zal je deze moet oplossen, maar heb je ze ook gelijk gevonden. Alhoewel je via deze methode enkele 404’s kunt opsporen is dit niet een ideale methode omdat niet alle 404’s hier in weergegeven worden. Bij methode 3 kun je dat bijvoorbeeld wel zien.
Methode 2: Google Analytics 4
De tweede methode is het gebruik maken van Google Analytics. In dit geval ben ik in Google Analytics 4 en mocht je daar meer over willen weten? Klik hier rechts bovenin. Mijn collega Ewoud heeft hier meer vertelt over de Google Analytics 4 Analysehub en neemt je mee maar in dit geval gaan we een aangepast rapport maken met alle 404 pagina’s die Analytics heeft gevonden. Dit doen we door in Google Analytics de dimensies pagina titel te slepen naar de rijen en ook een paginapad te slepen naar rijen.
Vervolgens kunnen we een filter hier aanmaken om specifieke 404 pagina’s op te lossen. Hiervoor hebben we de pagina titel nodig van jouw 404 pagina. Om de pagina titel van een 404 pagina te achterhalen tik hier website in en iets random achter de slash. Dus in dit geval had ik in het begin van deze video introvandezevideo. In Chrome kun je dan bijvoorbeeld bovenin de pagina titel zien in dit geval ze bij ons Pagina niet gevonden – Pure. Als we dan in Google Analytics 4 helemaal naar onder gaan en een filter aanmaken op basis van paginatitel. De pagina titel moet bevatten of komt exact overeen met. In het geval doe ik bevat pagina niet gevonden. Hier komt hij ook al omhoog omdat die in dit geval herkent. Als je dan op toepassen klikt dan zie je een tabel met alle paginatitels dus in dit geval pagina niet gevonden en het paginapad. En het paginapad is dan de 404 URL die je zult gaan moeten oplossen.
Methode 3: Screaming Frog
De derde methode is een methode die ik graag gebruik en dat is door middel van Screaming Frog. Mocht je meer over Screaming Frog willen weten en dan kun je hier rechts bovenin klikken. Ik heb onlangs een video over Screaming Frog gemaakt waar in ik je helemaal meeneem in dit programma. Je hebt een crawl gemaakt en door naar het tabje Respons Codes te gaan en vervolgens een filter te leggen op Client Error dus de 404 respons codes kun je alle 404 die gecrawld zijn door middel van Screaming Frog meteen zien. Als je dan vervolgens op de 404 klikt zie je enkele informatie over de URL maar het mooie hiervan is dat je ook een Inlinks stapje hebt en hier zie je gelijk waar de URL vandaan komt. Zo kun je gemakkelijk naar die pagina gaan en meteen de 404 oplossen. Deze 404, dit is een externe 404 dus op de pagina van Pure naar de pagina van business.facebook.com, zal je nooit vinden in Google Analytics of Google Search Console. Dat maakt Screaming Frog eigenlijk de beste methode voor het opsporen van 404 linkjes.Je ziet interne en externe 404’s, je kunt zien waar ze vandaan komen en vanuit daar kun je gaan oplossen.
Een 404 foutmelding oplossen
Het oplossen van een 404 error doe je door middel van een redirect. Mocht je meer willen weten over redirecten en wat het precies is? Je kunt die rechts bovenin klikken. Ik heb onlangs een video gemaakt hierover waarin je meer uitleg over dit. Om een 404 op te lossen zal je eerst moeten bepalen waar je jouw URL naar toe redirect. Heb je een domeinverhuizing gedaan? Nou dan is het logisch. Dan is het van de oude URL redirecten naar de nieuwe URL en dan heb je de 404 opgelost. Is er een 404 omdat je de pagina verwijderd hebt dan is het een ander verhaal. Dan zal je moeten kijken wat een logische redirect is. Is het een oud product? Dan zou je het misschien kunnen doen naar de productcategorie. Is het een pagina waar niet echt een redirect naar gedaan kan worden dan zit altijd nog kunnen doen naar de homepagina, zodat in ieder geval de mensen die op een 404 komen in ieder geval weer terugkomen op de homepagina waar ze misschien verder kunnen zoeken naar het gene waar ze naar op zoek waren.
Ik hoop dat inmiddels duidelijk is geworden wat een 404 is, hoe je ze kunt opsporen door middel van drie verschillende methodes en vervolgens hoe je ze kunt gaan oplossen. Mocht je nog vragen hebben of andere opmerkingen laat ze vooral hier onder in de reacties weten. Like deze video, abonneer op ons kanaal en ik zie je bij de volgende video. Doei.