Een zakelijke doelgroep bereiken kan in sommige gevallen best lastig zijn. Op het vlak van online marketing zijn er echter tal van interessante opties om een b2b doelgroep te bereiken. In dit blog behandel ik vier invalshoeken die je kunt gebruiken om online marketing in te zetten voor de zakelijke markt.

Fysieke locatie

Wellicht een van de meest logische opties is het richten van advertenties op de locatie waar jouw doelgroep zit. Bedrijven- of industrieterreinen een winkelcentrum of misschien wel een gebied met veel horeca. Als je in kaart hebt waar jouw doelgroep fysiek zit, dan is het mogelijk om via bijvoorbeeld Google Ads advertenties te targeten op een specifieke locatie. Wanneer er veel woningen in het gebied zijn dan zou je dit zelfs nog verder kunnen afbakenen door advertenties enkel tijdens kantooruren te tonen.

Specifieke personen

Dit kan een tactiek zijn die wat agressief over kan komen, dus pas even op met de implementatie ervan. Maar het is mogelijk om specifieke personen via online marketing te targeten. Als je weet wie je specifiek wilt bereiken zijn er verschillende mogelijkheden om deze persoon te benaderen.

Een van de opties is het adverteren op iemands naam in Google. Wanneer iemand op zijn eigen naam zoekt, en ja dit gebeurt, dan verschijnt jouw advertentie met de boodschap die jij wilt tonen. Een kanttekening hierbij is dat je dit waarschijnlijk niet heel erg lang vol kunt houden. Dit komt doordat de advertentie die je toont niet bepaald relevant is voor de zoekopdracht. Iemand die zoekt op Jan Janssen heeft immers weinig aan de landingspagina die jij hem biedt in de advertentie.

Hier komt dus de Quality Score van Google Ads om de hoek kijken. Binnen social media, Facebook of LinkedIn, is het nog gemakkelijker om specifieke personen te targeten. Door een zeer gekaderde targeting (bijvoorbeeld specifieke job title) toe te passen van de eigenschappen van jouw doelgroep is het mogelijk om een advertentie te tonen aan een specifiek persoon. Let wel, ook hier geldt weer dat relevantie uiteindelijk bepaald hoe lang en hoe succesvol jouw advertentie zal draaien. Omdat dit een behoorlijk gevoelig onderwerp is wil ik nogmaals benadrukken dat dit enkel een mogelijkheid is en dat je hier wel ethisch mee om dient te gaan.

Bedrijfsnaam

Heb je een bepaald bedrijf op het oog dat weleens geïnteresseerd in jouw producten of diensten kan zijn dan is het mogelijk deze ook te targeten. Eigenlijk gelden hiervoor dezelfde opties als een specifiek persoon targeten. Met als toevoeging dat je bepaalde functies of senioriteit kunt toevoegen aan de selectiecriteria.

Een andere optie is binnen het displaynetwerk van Google Ads een campagne op te zetten op de merknaam van het bedrijf. In dit geval is het doel om een display- of tekstadvertentie weer te geven bij berichten over het bedrijf. Wanneer het bedrijf bijvoorbeeld een persbericht uitstuurt of een interview heeft gegeven dan is de kans groot dat de medewerkers en directie deze berichten ook leest. Toon je hierbij een gerichte advertentie dan kan het weleens zijn dat je de interesse hebt gewekt.

Interesses

Dit is eigenlijk een van mijn persoonlijke favorieten waarmee we veel successen hebben behaald in de afgelopen jaren. Door het samenstellen van een interesse profiel van jouw zakelijke doelgroep is het bereiken van de doelgroep vaak het meest effectief. Heb je hier een helder beeld bij dan is een van de mogelijkheden hierop te adverteren in het display netwerk van Google. Hierin is het mogelijk om interessegebieden mee te geven als targeting van de advertentie. Maar ook binnen een SEO strategie kun je hiermee rekening houden, door je content strategie hierop af te stemmen.

Wat vind de B2B doelgroep nou interessant? En kun jij hen hierbij helpen of informeren? Bereik de doelgroep met jouw kennis  en biedt een oplossing voor het probleem waar men tegenaan loopt. Dit blog is hiervan een passend voorbeeld. Het onderwerp hoe je met online marketing een B2B doelgroep kunt benaderen is iets waar wij ervaring mee hebben en iets waar onze doelgroep tegenaan kan lopen. Door het delen van deze vier invalshoeken hoop ik jou in ieder geval enigszins verder te hebben geholpen. Een ding is zeker; jou hebben we bereikt met dit blog.