Dit zijn dé 4 Google Shopping trends en features in 2022!
Google Shopping is deze maand – om exact te zijn – 19 jaar geworden! Eerst onder de naam ‘Froogle’ wat komt van het woord frugal, wat “zuinig” betekent en een samenvoeging is met – je raadt het al – Google. Uiteindelijk werd de naam in 2012 omgedoopt naar het welbekende ‘Google Shopping’. Zoals je kunt lezen is Google Shopping al heel wat jaartjes beschikbaar voor voornamelijk ondernemers die producten willen verkopen via Google. Het Google Shopping team zit uiteraard ook niet stil en in dit blog wil ik je wat meer vertellen over de toekomst van Google Shopping. Benieuwd? Blijf dan vooral lezen.
1. Doelgerichte, versimpelde oplossingen (én minder controle)
Google stuurt met Google Shopping, en met name met de Smart Shopping campagne, steeds meer op doelgerichte oplossingen. Voordat je een campagne opzet dien je het doel van de campagne daarom ook goed voor ogen te hebben. Als voorbeeld heb je met Smart Shopping een beperkte keuze in biedstrategieën, zoals conversiewaarde maximaliseren (evt. i.c.m. met een doel ROAS). Een handmatige strategie is hierbij niet meer mogelijk. Wij verwachten dat deze trend zich ook gaat voorzetten in 2022, waarbij je als adverteerder moet vertrouwen op machine learning en algoritmes van Google.
2. Omnichannel and omnidevice, zijn performance Max Campaigns dé oplossing voor (complexe) customer journeys?
Customer journeys worden steeds complexer; shoppers zijn actief op meerdere apparaten (desktop, mobile, tablet etc.) en kunnen actief onderzoek doen via meerdere kanalen, zoals paid media, owned media en earned media. Google speelt hierop in met het nieuwe Google Ads campagnetype ‘Performance Max Campaigns’. Dit (geautomatiseerde) campagnetype zorgt ervoor dat je op meerdere platformen zichtbaar bent in één campagne. Je bent namelijk zichtbaar op de volgende kanalen:
Bron: https://blog.google/products/ads-commerce/performance-max/
Dit campagnetype is weer een stapje verder op het gebied van machine learning en automatisering, een trend die zich ook in 2022 zal gaan voortzetten. “Wat is de link met shopping?” hoor ik je denken. Nou… dat is omdat smart shopping en lokale campagnes in 2022 worden omgezet naar Performance Max Campagnes. Google zal dit uiteraard van tevoren nog communiceren voordat het zo ver is. Maak je momenteel gebruik van Smart Shopping campagnes, bereid je dan alvast goed voor!
3. Demand forecasts
Deze trend/update geldt naast Google Shopping ook voor search campagnes en het zoekvolume in het algemeen. Door een nieuwe feature (momenteel in beta) is het mogelijk om een betere forecast te maken aan de hand van zoekvolumes.
In combinatie met machine learning en vorige seizoensgebonden trends kan Google een inschatting maken van de zoekvolumes in de aankomende 6 maanden. Zie jij bijvoorbeeld dat er in jouw branche veel gezocht wordt in een bepaalde periode, dan kan je hier beter en slimmer op inspelen door je budgetten aan te passen, je marketing hierop (her) in te richten en je voorraad op de toenemende vraag af te stemmen. Deze feature zal in 2022 voor iedere adverteerder uitgerold worden.
Bron: https://support.google.com/google-ads/answer/10787044
4. YouTube als serieus verkoopkanaal?
YouTube is eigenlijk niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Als nummer 1 online streaming platform – dat uiteraard ook advertenties serveert – is het een interessant platform voor marketeers. Voornamelijk door de crisis waar iedereen mee te maken heeft, is een winkelbezoek niet altijd vanzelfsprekend en willen klanten toch een goede keuze maken als ze tot aankoop overgaan, en waar doen ze dat? Juist, YouTube! Waarom is YouTube wellicht interessant om ook als e-commerce partij op in te zetten? Ik raad je aan om onderstaande video te bekijken:
YouTube zal wellicht niet direct te beoordelen zijn op conversies, maar ik ben er van overtuigd dat YouTube een grote invloed heeft bij het maken van een keuze om een bepaald product te kopen. Dit komt ook duidelijk naar voren in de door Google gepubliceerde cijfers:
- 55 procent van de shoppers gaf aan dat ze online video’s bekijken ‘tijdens’ het winkelen (in-store).
- 50 procent van de shoppers gaf aan dat een online video hen heeft geholpen bij het maken van een keuze tussen twee of meer merken.
- 80 procent van de shoppers gaf aan dat ze in het begin van de customer journey hierover een video hadden bekeken
Daarnaast zit YouTube ook niet stil en is het bezig met het testen van een beta om producten tijdens een livestream direct zichtbaar te maken voor kijkers, zogeheten ‘shoppable livestreams’. Dit geeft al aan dat YouTube zich serieus bezighoudt met het verbeteren van de verkoop van producten en we verwachten hier in 2022 nog veel meer van!
Hopelijk ben je wat meer te weten gekomen over de toekomst van Google Shopping! Wil jij nu meer weten over Google Shopping of wil jij je campagnes uitbesteden, neem dan contact met ons op!