Met de komst van de smartphone en tablet is een heel nieuw ecosysteem ontstaan, namelijk die van de mobiele applicaties. Van spelletjes en tijdschriften tot en met gezondheidsapps. Je kunt het eigenlijk zo gek niet verzinnen of er is een applicatie voor verzonnen. Maar hoe kun je in dit doolhof aan apps een plekje verwerven? In dit artikel behandel ik drie marketingstrategieën om een campagne voor je app te draaien.

Leer het ecosysteem kennen

Voordat we aankomen bij de strategieën, is het belangrijk stil te staan bij het feit dat je eigenlijk wat probeert te verkopen in andermans winkel. Waar online marketeers over het algemeen gewend zijn op hun website controle te hebben over de verkoopfunnel, is dat bij een appstore anders. Je hebt te werken volgens de wensen en eisen van iTunes of de Google Play Store. Gemakkelijk A/B-testen of de funnel verbeteren, is er dan ook niet bij.

Aas op de ‘toplijstjes’

Een ander belangrijk aspect van app-marketing is de rankings in de app stores. De rangschikking van apps in de toplijstjes worden onder andere bepaald door het aantal downloads in een bepaalde periode. Er is wel een verschil tussen de verschillende categorieën in de stores: in de Amerikaanse iTunes store heb je bijna 40.000 dagelijkse downloads nodig voor een top 25-ranking in de algemene gratis appsoverzichten, terwijl in de reiscategorie ‘slechts’ 1.800 downloads per dag nodig is. Aangezien consumenten bijzonder vaak downloaden op basis van deze toplijstjes, kun je, eenmaal in de lijst present, een veelvoud aan downloads verwachten.

1. De agressieve aanval

We weten dat hoe hoger je in de rankings van de appstore staat, hoe meer gebruikers jeapplicatie zullen downloaden. Het bereiken van deze toplijstjes kan dan ook een doelstelling zijn binnen je marketingstrategie. Het is dan belangrijk om in een korte tijd voldoende downloads te bereiken om in de toplijstjes terecht te komen. Om dit te bereiken, zal je een agressieve campagne moeten draaien om onder de aandacht te komen van je doelgroep. Een flink persoffensief of gebruik maken van je bestaande gebruikersdatabase, kan hierbij helpen. Maar vaker zal je een betaalde advertentiecampagne moeten draaien om de benodigde ‘exposure’ te behalen.

Zoals eigenlijk elke campagne, wil je als marketeer doorrekenen wat een bepaald doel gekost heeft. In dit geval zijn dit de kosten per installatie, of in mooi Engels cost-per-install (CPI). Met de agressieve aanval willen we in korte tijd veel downloads realiseren. In eerste instantie zullen we dus zoveel moeten bieden, dat we een massa kunnen bereiken. Dit zal in het begin zorgen voor een hogere CPI, terwijl dit na het bereiken van de rankings vermindert. Na verloop van tijd kun je de campagnes minimaliseren of zelfs pauzeren, zodat de appstore rankings ervoor zorgen dat de aanwas van nieuwe gebruikers door blijft gaan.

Aggresieve aanval

Strategie 1: de agressieve aanval

Deze strategie kan heel succesvol zijn, als je grote aantallen wilt bereiken. Maar zonder voldoende marketingbudget is deze strategie bij voorbaat niet aan te raden. Ook komt deze strategie niet zonder risico’s. Het is namelijk niet te garanderen dat je in de toplijstjes komt te staan. Je zult in het begin vol gas moeten gaan, en als je faalt heb je een flink stuk boven je gewenste CPI betaald.

2. De ‘hand op de knip’-tactiek

Heb je op voorhand al een duidelijk beeld over je maximale kosten per installatie en wil je heel doelgericht te werk gaan, dan is daar de ‘hand op de knip’-tactiek. Met deze strategie is het de bedoeling dat je campagne heel kostenbewust is ingestoken. Je stelt een maximale CPI in en zorgt ervoor dat je hier niet boven biedt. Je selecteert alleen netwerken waarbij je een maximaal bod kunt instellen en houdt je hier stellig aan.

Hand op de knip tactiek

Strategie 2: hand op de knip

Deze strategie is een veilige keuze, maar je kans op een plek in de top 25-rankings is dan nihil. En zoals ik noemde, is het zonder deze rankings een stuk moeilijker om organische downloads te realiseren. Dit heeft vervolgens weer effect op de hoeveelheid gebruikers van je app. Een ander nadeel is dat veel advertentienetwerken werken met een veilingsysteem, waarbij de hoogste bieder de meeste inventory inkoopt. Als je CPI-bieding lager is dan de andere adverteerders, kun je dus ook veel minder mensen bereiken. De downloadaantallen zijn dus enorm afhankelijk van je uiteindelijke CPI-plafond.

3. De optimalisatie-methode

Mensen die veel ervaring hebben met Google Ads campagnes zullen zich het meest comfortabel voelen bij deze strategie. Je begint met een gewenste CPI. Dit is je doelstelling waar je over een langere tijd naartoe gaat werken. Je hebt daar data voor nodig, en dus zul je in het begin wat meer gaan uitgeven om te kunnen leren.

De optimalisatie methode

Strategie 3: de optimalisatie-methode

Bij deze strategie is het zaak om diverse netwerken en campagnes in te zetten. Op basis van de data die je binnenkrijgt, kun je deze campagnes vervolgens optimaliseren richting de gewenste CPI. Eigenlijk vergelijkbaar met het beheren van een Google Ads campagne. Het nadeel van deze strategie is dat je in het begin wat leergeld moet betalen om tot het uiteindelijke doel te komen. Daarnaast is ook met deze strategie het behalen van rankings een stuk lastiger. Daar staat dan wel weer tegenover dat bij een succesvolle campagne je over langere tijd een goede hoeveelheid downloads kunt bereiken.

Welke strategie hanteer jij?

Dit zijn slechts drie mogelijke strategieën om een mobiele app te promoten. Ik ben wel nieuwsgierig naar welke strategie jij het liefst hanteert. Deel je ‘m in een reactie hieronder?

Dit artikel verscheen op 17 april 2015 op Frankwatching
De Pure IM consultants schrijven regelmatig voor vakgerelateerde autoriteiten. Zo wordt geschreven voor Frankwatching, Sprout, Marketingfacts en het Hostnet weblog. Dit artikel is oorspronkelijk geschreven voor Frankwatching. Wil je meer informatie over onze diensten? Neem dan vrijblijvend contact op.