Affiliate marketing is, simpel gezegd, het belonen van partners voor het aandragen van een nieuwe klant of prospect. De afgesproken beloning kan in de vorm zijn van een percentage van de omzet, of een vastgesteld geldbedrag. Door dit beloningsmodel is het een performance kanaal bij uitstek! Dat klinkt als een interessante optie, nietwaar? Dat kan het zeker zijn, alleen is het wel belangrijk om ten minste de volgende drie afwegingen te maken voor je start met affiliate marketing.

1. Ben jij wel interessant?

Een potentiële partner (affiliate of publisher genoemd) is voornamelijk geïnteresseerd in hoe hij of zij zoveel mogelijk omzet kan behalen. Goh, echt Ralph? Hoor ik je denken. Natuurlijk is dit een open deur, maar dit is wel een belangrijk aspect om te zien of affiliate marketing interessant is voor jou.

Een affiliate zal kijken hoeveel hij kan verdienen als hij een bezoeker aan jou doorverwijst, en vergelijkt je daarbij met andere mogelijke adverteerders. Degene met de beste vergoeding zal de strijd winnen om die belangrijke positie. De meeste affiliates zullen voor de vergelijking van adverteerders de vergoeding terugrekenen naar een eCPC (Effective Costs Per Click). Oké, dat vraagt om een voorbeeld:

 Aanbieder A   Aanbieder B   Aanbieder C
 Aantal kliks  200 200 200
Conversiepercentage  3,5% 2,0% 0,50%
Aantal conversies  7 4 1
Commissie € 10,00 € 15,00 € 50,00
Omzet uit bezoekers € 70,00 € 60,00 € 50,00
eCPC € 0,35 € 0,30 € 0,25

Stel: er zijn drie aanbieders met verschillende commissievoorwaarden, dan zal een affiliate de beschikbare metrics doorrekenen naar een eCPC. Indien bepaalde cijfers niet beschikbaar zijn, kan het zijn dat de affiliate fictieve getallen gebruikt of een testperiode gebruikt om data te vergaren. Uiteindelijk komt er onderstaande rekenvoorbeeld uit om de verschillende aanbieders te vergelijken:

Wat je hierin ook ziet is dat niet per se de hoogste vergoeding de strijd om de positie hoeft te winnen. Uiteindelijk telt ook het conversiepercentage mee in wat een affiliate betaald krijgt. Factoren als naamsbekendheid, conversiefunnel op de website, prijsstelling en aanbod zijn hierin belangrijk.

Goed, waar ik mee begon was de vraag “ben jij wel interessant?”. Om dit te beantwoorden is onderzoek nodig om te zien wat jij wilt betalen voor een conversie. Reken dit terug naar een eCPC en kijk samen met je online marketing bureau – of het affiliate netwerk – of dit concurrerend genoeg is om meegenomen te worden in de afweging bij potentiële partners.

2. Zijn er wel genoeg potentiële partners?

Je kunt nog zo’n interessante vergoeding bieden, maar als er geen of nauwelijks interessante partners zijn te vinden, dan is affiliate marketing misschien niet het kanaal voor jou. Bedenk eens wie jouw advertenties kunnen opnemen of waar jouw doelgroep zich bevindt. Zijn daar voldoende partners voor te vinden?

Werk je in de reisbranche dan zijn er enorm veel mogelijke partners waarmee een affiliate marketing samenwerking is te starten. In sommige andere branches is het een stuk lastiger om potentiële partners te vinden. Doe daarom goed onderzoek naar de grootte van je potentiële bereik en weeg dit af tegen de kosten van het opzetten van affiliate marketing als kanaal.

3. Tijd om het te managen?

We hebben het telkens over samenwerkingen, en één van de eigenschappen van samenwerken is dat je hier tijd en energie in moet steken. Doe je dit niet, dan wordt het lastig om voldoende te oogsten uit je campagne. Niet alleen is het belangrijk om bestaande partners te spreken over de campagnes, maar ook kan je je bereik uitbouwen door nieuwe samenwerkingen op te zoeken.
Kortom: voor je affiliate marketing gaat inzetten is het belangrijk te weten dat het tijd en energie zal kosten om het maximale uit het kanaal te halen. Heb je dat? Of kun je het uitbesteden? Ga er dan voor.