De 20 beste gratis online marketing tools
Als online marketeer heb je de keuze uit een zeer uitgebreid aanbod aan online marketing tools. In de onderstaande top 20 heb ik mijn favoriete tools voor je op een rijtje gezet. Bovendien heb ik hiervoor alleen tools geselecteerd die je gratis kunt gebruiken.
1. Google Tag manager
Met Google Tag Manager kunnen marketeers gemakkelijk tags toevoegen en bewerken. Tags zijn een soort metingen die je in de broncode van een website plaatst, zoals de Facebook of de Hotjar tag. Hierdoor heb je minder vaak een webbouwer nodig om bepaalde tags te plaatsen en dat scheelt tijd én geld. Ook kan je de tags met Tag Manager gemakkelijker meenemen naar een eventuele nieuwe website.
Ga nu naar Google Tag Manager
2. Google PageSpeed Insights
Met de PageSpeed Insights tool van Google kan je verschillende pagina’s testen op laadtijd. Vervolgens geeft deze tool verschillende tips om de laadtijd van de pagina’s te verbeteren. De laadtijd van een website heeft namelijk invloed op de vindbaarheid in zoekmachines en het conversiepercentage van de website.
Ga nu naar PageSpeed Insights
3. Google Search Console
Search Console kan je gebruiken om de website te optimaliseren voor zoekmachines. De tool geeft je inzicht in de resultaten van jouw website in Google. Daardoor kan je verschillende punten vinden die geoptimaliseerd kunnen worden om beter vindbaar te worden in zoekmachines. Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan crawlfouten of 404-pagina’s. Ook geeft het je meldingen zodra zoekmachines bepaalde elementen niet of niet goed kunnen lezen.
Ga nu naar Google Search Console
4. Screaming frog
Screaming frog geeft je inzicht in de techniek en content van een website, zodat je deze kunt optimaliseren voor zoekmachines. Je kunt met de tool een website crawlen en gemakkelijk pagina’s vinden die geoptimaliseerd kunnen worden. Zo kan je bijvoorbeeld eenvoudig pagina’s vinden waar de meta descriptions of page titels niet of niet goed zijn gevuld.
Ga nu naar Screaming Frog
5. Majestic SEO
Majestic is een linkbuilding tool die je kunt gebruiken om de links van jouw website of die van een concurrent te analyseren. Ook kan je met de tool bijvoorbeeld de kwaliteit van deze links in kaart brengen. Door de autoriteit van je website te verbeteren, kan je ervoor zorgen dat de website meer en hogere posities in zoekmachines vergaart.
Ga nu naar Majestic SEO
6. Google Ads editor
Met de Google Ads editor kan je gemakkelijk bulkwijzigingen doorvoeren in een Google Ads campagne. Dit is bijvoorbeeld handig als je heel veel campagnes wilt opzetten of een wijziging in meerdere campagnes wilt doorvoeren. Dit scheelt over het algemeen veel tijd en is minder foutgevoelig.
Ga nu naar Google Ads editor
7. Google Ads
(zoekwoordplanner, advertentievoorbeeld en prognose tool)
Ook in Google Ads kan je verschillende tools vinden die je kunt gebruiken voor SEA of SEO. Zo kan je bijvoorbeeld zoekvolumes van zoekwoorden achterhalen in de keyword planner. In de advertentievoorbeeld en prognose tool kan je zien of jouw advertenties worden weergegeven bij bepaalde zoekwoorden op verschillende locaties.
Ga nu naar zoekwoordplanner of advertentievoorbeeld & prognose tool
8. Google Analytics
Met Google Analytics kan je allerlei statistieken verzamelen over jouw website. Zo kan je bijvoorbeeld achterhalen waar bezoekers vandaan komen, of wat voor acties bezoekers verrichten. Dit geeft je waardevolle informatie over hoe je de website kunt verbeteren en over de prestaties van de online marketing kanalen.
Ga nu naar Google Analytics
9. Ubersuggest
Met deze tool kan je gemakkelijk nieuwe zoekwoorden met voldoende zoekvolume vinden voor SEO of SEA zoekwoordonderzoeken. Bovendien kan je hier natuurlijk woorden vinden die je het beste kunt uitsluiten. Met behulp van de zoekwoordplanner kan je nieuwe zoekwoorden vinden en zoekvolumes achterhalen. Echter, in Ubersuggest kan je een woord naar keuze intypen en vervolgens maakt de tool alle mogelijke combinaties die zoekvolume bevatten.
Ga nu naar Ubersuggest
10. Kogneta
Met de zoekwoord kruising tool van Kogneta kan je heel snel verschillende zoekwoord combinaties maken voor een zoekwoordonderzoek. Ook kan je deze woorden gemakkelijk in verschillende zoektypes uitdraaien.
Ga nu naar Kogneta
11. Google trends
In Google Trends kan je de zoekvolumes van zoekwoorden naar keuze bekijken in een geselecteerde periode. Op die manier kan je bepaalde trends ontdekken in de vraag naar bepaalde producten. Op basis van deze gegevens kan je bijvoorbeeld een budgetplanning opstellen, zodat je meer zichtbaar bent in periodes dat er meer vraag is naar jouw producten.
Ga nu naar Google Trends
12. Google Merchant Center
(Feed regels)
Ook in het Google Merchant Center bestaan er handige functionaliteiten waarmee je bijvoorbeeld aanpassingen in een Google Shopping feed kunt aanbrengen. Met feed regels kan je bijvoorbeeld woorden toevoegen of aanpassen in de titels van een feed. Op die manier kan je bijvoorbeeld het merk aan een titel toevoegen.
Ga nu naar Merchant center
13. Google Data Studio
Met Google Data Studio kan je op maat gemaakte rapportages ontwerpen. Hierin kan je de gewenste statistieken uit verschillende databronnen weergeven. Je kunt bijvoorbeeld een koppeling maken met Google Analytics, Facebook, LinkedIn en Google Ads. Dit is met name handig als je vaker dezelfde statistieken nodig hebt en hiermee kan je de resultaten van je online marketing inspanningen beter monitoren.
Ga nu naar Google Datastudio
14. Google Mobile friendly test
Omdat het merendeel van het internetverkeer momenteel op mobiele telefoons plaatsvindt, is het zeer belangrijk dat jouw website goed werkt op mobiele telefoons. Met de mobile friendly test van Google zie je of er punten zijn waarop jouw website verbeterd moet worden. Een goed werkende mobiele site heeft is namelijk zeer aan te raden. Met name omdat Google de mobiele website nu als eerst indexeert en daarna pas de desktop variant. Daarnaast oriënteren veel mensen zich online en ook het aantal aankopen op mobiele telefoons neemt de laatste jaren flink toe.
Ga nu naar Mobile friendly test
15. Google Web Designer
Met Google Web Designer kan je eenvoudig zelf HTML5 banners ontwikkelen in verschillende formaten. Je kunt bijvoorbeeld bewegende banners ontwerpen die je goed kunt gebruiken voor online marketing campagnes.
Ga nu naar Google web designer
16. Hootsuite
In Hootsuite kan je heel gemakkelijk social media berichten maken en deze in één keer verspreiden over verschillende platformen. Verder kan je met deze tool berichten inplannen en de resultaten inzien.
Ga nu naar Hootsuite
17. Hotjar
Hotjar is een handige tool waarmee je erachter kunt komen waar de pijnpunten liggen in een website. Met de tool kan je opnames maken van bezoekers en de muisbewegingen volgen. Vooral de heatmaps zijn interessant, omdat je op die manier klikpatronen van meerdere mensen kunt in kaart brengen.
Ga nu naar Hotjar
18. Google Optimize
Met Google Optimize kan je A/B-testen uitvoeren op jouw website. Je kunt verschillende pagina’s testen en op die manier het gebruiksgemak en het conversiepercentage van je website verbeteren.
Ga nu naar Google optimize
19. Facebook business manager
(Audience Insights)
De Audience Insights tool van Facebook geeft je meer inzicht in jouw doelgroep en op basis van deze gegevens kan je verschillende targeting mogelijkheden bepalen voor jouw Facebook advertentiecampagnes. Zo kan je bijvoorbeeld de demografische gegevens van je doelgroep achterhalen of relevante Facebookpagina’s vinden om op te adverteren.
Ga nu naar Facebook audience insights
20. Mailchimp
Met de email software van Mailchimp kan je geautomatiseerd e-mails versturen naar klanten en/of prospects. Ook kan je deze mails personaliseren voor verschillende doelgroepen.
Ga nu naar Mailchimp
Met deze tools kan je een uitstekende basis leggen voor jouw online marketing strategie. Het grote voordeel van deze tools is dat ze relatief eenvoudig te gebruiken zijn, er veel tutorials beschikbaar zijn en natuurlijk dat deze vaak gratis te gebruiken zijn.