Wil jij een Google Ads display campagne optimaliseren? Zet jij voor je bedrijf of klanten regelmatig display campagnes in, maar vind je het lastig om dit type campagne te optimaliseren? In dit blog geef ik je 12 tips die ervoor zorgen dat jij goed voorbereid bent als je een Google Ads display campagne gaat optimaliseren. Wil je meer weten? Lees dan verder!

Eerst even een korte intro over display advertising, te beginnen bij de definitie van Google Ads:

“Het Google Display Netwerk is een verzameling van meer dan 2 miljoen websites, video’s en apps waar uw advertenties kunnen worden weergegeven. De sites in het Display Netwerk bereiken meer dan 90% van alle internetgebruikers wereldwijd”

Sites waar je vertoond kan worden zijn o.a. buienradar.nl, marktplaats.nl, nu.nl, autotrack.nl etc., maar het gros van de websites zijn vaak kleinere websites. Het is goed om te weten dat naast externe websites ook kanalen van Google zijn opgenomen, zoals YouTube en Gmail. Wil je meer weten over het display netwerk? Bekijk dan onderstaande video:

Kort samengevat kun je dus advertenties van je product/dienst/merk tonen binnen het displaynetwerk. Dit zijn dé momenten om met je doelgroep in contact te komen. Je hebt dus een enorm netwerk tot je beschikking om jouw doelgroep te bereiken! Dat klinkt goed! Echter zijn er wel enkele valkuilen die je (hopelijk) met onderstaande tips weet te voorkomen. De eerste 3 tips zijn wat meer van strategische aard, de overige 9 tips zijn praktische hands-on tips die je direct kan toepassen! Benieuwd? Lees dan verder!

  1. Bedenk goed wat de doelstelling is van je campagne. Werk je bijvoorbeeld met het REAN-model of het SEE-THINK-DO-CARE model? Deze modellen geven beide houvast bij het opzetten van dit type campagne. Als je in de basis uitgaat van deze modellen is o.a. de keuze en insteek van bijvoorbeeld visuals, de call-to-actions (CTA) etc. veel makkelijker. Als je de latente behoefte (de behoefte bestaat maar iemand is zich er nog niet bewust van) wil activeren, is de boodschap bijvoorbeeld anders dan dat je bijvoorbeeld display remarketing inzet. In dit laatste geval is de kans groter dat iemand al in een andere fase van de klantreis zit en wellicht behoefte heeft aan meer informatie, het vergelijken van prijzen etc.
  1. Weet jij al wie je gaat targeten? Er zijn veel targeting mogelijkheden binnen Google Ads waardoor je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Tip: Werk aan de hand van persona’s. Hoe ziet jouw ideale doelgroep er uit? Probeer dit zo specifiek mogelijk te targeten. Maak hierbij bijvoorbeeld ook slim gebruik van gecombineerde doelgroepen en vergelijkbare doelgroepen. Denk ook goed na over uitsluitingen van doelgroepen. Wie wil je niet bereiken en kan je deze doelgroepen alvast uitsluiten? Als jij bijvoorbeeld personen wil targeten die zijn/haar hypotheek willen oversluiten, is het verstandig om huurders uit te sluiten. Deze doelgroep kan bijvoorbeeld niet oversluiten, omdat alleen huiseigenaren dit kunnen.
  1. Gebruik per fase een verschillende visual! In tip 1 heb ik al kort benadrukt dat het belangrijk is om een visual en boodschap af te stemmen op de doelgroep die je gaat targeten. Zoals in het voorbeeld van tip 2; ben jij bijvoorbeeld hypotheekadviseur en wil je personen bereiken die een hypotheek willen oversluiten, dan is het goed om hier rekening mee te houden in je targeting (dus bijvoorbeeld alleen 40+) én in je visual. Het zou hier bijvoorbeeld niet logisch zijn om een jong stel te laten zien in de visuals, omdat deze doelgroep waarschijnlijk op zoek is naar een eerste huis en nog helemaal niet kan oversluiten. Test daarnaast ook vooral met diverse banners! Zie je bijvoorbeeld dat bepaalde formaten goed presteren? Ook dit zijn mooie optimalisatie kansen!
  1. Kies de juiste campagnestructuur! Overzicht is een sleutelwoord bij het opzetten van een display campagne. Structureer je doelgroepen en visuals daarom goed. Kies een duidelijke naam die het type campagne aangeeft, het thema en eventueel de fase. Zelf kies ik altijd voor een opzet die uiteraard een doelgroep bevat en daarnaast, als je bijvoorbeeld ook responsieve banners in zet, deze in een aparte advertentiegroep zet. De reden hiervan is dat je binnen Google Ads Display campagnes de biedingen op advertentiegroepniveau instelt. Ook het uitsplitsen van doelgroepen is ten zeerste aan te raden als je de campagne wil optimaliseren. Doe je dat niet en zet je alle doelgroepen in één advertentiegroep, dan heb je eigenlijk geen idee welke doelgroepen nu goed presteren en welke niet.

Om dit goed te structureren vermeld ik altijd per advertentiegroep:

1) welke doelgroep je target.

2) wat voor soort advertentiemateriaal je gebruikt.

  1. Stel een frequency cap in! Misschien herken je het wel, je krijgt iedere keer dezelfde banner te zien als je aan het browsen bent en je raakt gefrustreerd en geïrriteerd. Om dit te voorkomen kan je een frequency cap instellen. Dit zorgt er voor dat de visuals maar een aantal keer per dag/week of per maand vertoond worden. Mocht je een remarketing campagne actief hebben, dan kan het raadzaam zijn om personen die bijvoorbeeld al een keer wat gekocht hebben uit te sluiten van de campagne. Zo zie ik in de praktijk nog wel eens voorkomen dat een product getoond wordt dat bijvoorbeeld al aangeschaft is.
  1. Bekijk het plaatsingen rapport! In het plaatsingen rapport krijg je informatie te zien over de websites die gebruikt zijn om je visuals te vertonen. Zitten er bijvoorbeeld irrelevante websites tussen waar je liever niet getoond wil worden? Dan kan je deze eenvoudig uitsluiten. Ook andersom, zie je dat er bijvoorbeeld bepaalde plaatsingen zijn die goed performen, dan zou je deze apart kunnen targeten in een advertentiegroep of campagne. Waar je op kan letten zijn o.a. het doorklikpercentage (CTR), bouncepercentage en de pagina’s per sessie.

Bonustip: heeft een website of app een onrealistisch hoge CTR, dan kan het zijn dat deze website er voor kiest om bijvoorbeeld de banner volledig in beeld te tonen waardoor je als bezoeker vaak geen andere keuze hebt om op een banner te klikken. Dit zie je ook veel binnen mobiele apps, waarbij bezoekers verplicht worden om te klikken of om naar een advertentie te kijken. Sluit deze websites dan ook uit!

  1. Stel het juiste bod in! Begin altijd met een lage CPC, je kan een enorm bereik creëren met een laag bod. Wij adviseren dan ook altijd om laag te beginnen met een bod van ca. 15/20 cent (als je werkt met CPC biedingen). Afhankelijk van de prestaties per doelgroep (en doelstelling) kan je er voor kiezen de biedingen te verhogen.

Bonustip: zet je ook responsieve banners in? Zet deze qua biedingen dan wat lager dan je zelfgemaakte visuals. De responsieve banners passen zich namelijk aan de advertentieruimte aan en zullen daarom op meer plekken inzetbaar zijn en zo meer bereik en klikken creëren dan je eigen banners.

  1. Sluit mobiele apps uit! Wij merken in de praktijk dat het verkeer vanuit mobiele apps kwalitatief niet altijd goed is. Zoals eerder benoemd worden gebruikers van een app soms verplicht om een banner aan te klikken (of per ongeluk), vervolgens komen ze op jouw pagina, bouncen ze direct en keren ze terug naar de app. Qua budget is het ook een stuk efficiënter aangezien mobiele apps vaak een groot gedeelte van de vertoningen en klikken (en dus kosten) voor hun rekening nemen.

Bonustip: Mocht je toch willen adverteren binnen mobiele apps, maak hier dan een aparte campagne of adgroup voor aan en zet hier aangepaste (mobile) banners in.

  1. Gebruik inhoudsuitsluitingen! Wil je niet vertoond worden op bepaalde websites met bijvoorbeeld ‘grof taalgebruik’, sluit dit dan uit bij instellingen -> inhoudsuitsluitingen. Dit kan tevens ook op accountniveau als je al weet dat je nooit op deze plaatsen zichtbaar wil zijn (zoals in onderstaand voorbeeld)

Inhoudsuitsluiting Display Ads

  1. Prestaties per device. Zie jij wezenlijke verschillen tussen het type device? Wordt er bijvoorbeeld (als je doel ‘conversies’ is) meer geconverteerd op mobiel of op desktop? Dan kan je dit ook makkelijk afbieden of opbieden.

Devices - Google Ads

  1. Stel een advertentieplanning in! Afhankelijk van je bedrijf kan je een advertentieplanning instellen waardoor je advertenties op de door jouw aangegeven dagen en uren live staan. Voornamelijk bij B2B komt dit vaak voor.
  1. Vergeet de ondersteunende waarde niet! Heb jij met je remarketing campagne bijvoorbeeld als doel om conversie te genereren maar vallen de aantallen tegen? Bedenk dan goed dat een campagne een touchpoint is in de customer journey en dat je met je display campagne indirect effect kan hebben op andere campagnes of kanalen waardoor er een conversie heeft plaatsgevonden. Zo zie je vaak dat display ondersteunend is geweest aan een andere campagne of kanaal.

Toeschrijving - Rapport - Google Ads

Onderstaand rapport laat o.a. het effect zien van diverse campagnes op de performance van elkaar binnen Google Ads. In Google Analytics kan je uiteraard het effect van de campagne(s) zien op meerdere kanalen. Dit kan o.a. in Google Analytics bij ‘Conversies’ -> Multi-channel trechters -> ondersteunende conversies en/of beste conversiepaden.

Ondersteunende conversies - Rapport - Google Ads
Rapport ‘ondersteunende conversies’

Conversiepaden - Rapport - Google Ads 
Rapport ‘Beste conversiepaden’

Deze rapporten kunnen essentieel zijn als er een beslissing moet worden genomen over de voortgang van een campagne. Zie je bijvoorbeeld veel ondersteunende conversies, dan zou je in theorie, als je de display campagne onderbreekt, ook minder conversies genereren.

Hopelijk ben je wijzer geworden omtrent het optimaliseren van jouw display campagnes. Wil je nu meer weten over display campagnes? Neem dan contact met ons op.