Betere advertentieteksten in Google Ads – 10 bewezen tips!
Advertentieteksten schrijven kan soms best lastig zijn. Potentiële klanten in Google beoordelen binnen 5 seconden of ze op je advertentie klikken of niet. Al je harde werk als online marketeer of copywriter wordt in die 5 seconden beoordeeld. Als je in die tijd niet je potentiële klant weet te overtuigen om op jouw advertentie te klikken, dan is al je harde werk voor je advertentie, landingspagina’s en producten die je aanbiedt voor niets geweest.
Het schrijven van goede advertentieteksten staat daarom aan de basis van je Google Ads succes. Het is daarom van levensbelang dat je advertenties en je advertentieteksten van wereldklasse zijn om je potentiële klant ervan te overtuigen om op jouw advertentie te klikken in plaats van de advertentie van een concurrent.
Het kan echter best moeilijk zijn om een pakkende advertentietekst te schrijven en wanneer je vastloopt bij het maken van je advertentietekst ben je ook zeker niet de eerste. Om je alvast een vliegende start te geven, of in ieder geval wat inspiratie, lifehacks en nieuwe ideeën te bieden om je advertentieteksten nog beter te maken, geef ik je in dit blog 10 tips voor het schrijven van betere advertentieteksten in Google Ads. Let’s get started!
- Advertentieruimte maximaal gebruiken
- Maak je advertentie relevanter met keyword insertion
- Geef antwoord op de vraag van je bezoeker met keyword insertion
- Maak je advertentie lokaal met geo targeting
- Segmenteer je advertenties op basis van je doelgroepen
- Neem ruimte in de SERP in met sitelinkextensies
- A/B test meerdere advertenties met advertentieroulatie
- Gebruik taal die je doelgroep begrijpt
- Maak duidelijk wat mensen krijgen als ze op je advertentie klikken
- Maak gebruik van cijfers
1. Advertentieruimte maximaal gebruiken
Als je ooit een Google Ads advertentie hebt opgezet, dan weet je dat Google je maar een beperkt aantal karakters geeft bij het maken van je advertentie. Om het maximale uit je Google advertentieteksten te halen, is het daarom waardevol om zo veel mogelijk gebruik te maken van de ruimte die Google je geeft. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte die je hebt en kan je het meeste informatie geven aan je potentiële klant.
Hoeveel ruimte je precies kunt gebruiken voor je advertenties heb ik hieronder voor je in een overzicht gezet.
Maximale lengte van tekstadvertenties in Google Ads – 2021
Tekstveld | Maximale lengte |
Kop 1 | 30 tekens |
Kop 2 | 30 tekens |
Kop 3 | 30 tekens |
Beschrijving 1 | 90 tekens |
Beschrijving 2 | 90 tekens |
Pad (2) | 15 tekens elk |
2. Maak je advertentie relevanter met keyword insertion
Eén van de drie factoren waarop Google je advertentie een cijfer geeft, is de relevantie van je advertentie. Om die relevantie te vergroten wil je de zoekopdracht van een klant laten terugkomen in je advertentie.
Stel je verkoopt lampen en iemand zoekt in Google op de zoekterm: ‘zilveren lamp kopen’. Dan kun je jouw advertentierelevantie vergroten door dit zoekwoord terug te laten komen in je advertentie. Google geeft dan als het ware een hoger cijfer aan je advertentierelevantie, waardoor je kwaliteitsscore van je advertentie omhooggaat en je minder hoeft te betalen voor een klik.
Deze techniek is super effectief en maakt je advertentie beter, maar als je voor al je producten alle mogelijke zoekwoorden moet verwerken in je advertentie ben je nog wel even bezig.
Gelukkig heeft Google hier een oplossing voor middels de keyword insertion tool. Met deze keyword insertion tool kun je jouw advertentieteksten automatisch updaten met zoekopdrachten die je potentiële klanten in Google invoeren.
Wanneer iemand zoekt naar een woord dat jij hebt gespecificeerd in je zoekwoordenlijst vult Google deze automatisch in je advertentie in. Staat het woord niet in je zoekwoordenlijst, dan kun je een backup-woord toevoegen die de plaats van dat woord inneemt. In de praktijk ziet dat er zo uit:
Keyword insertion is voornamelijk waardevol doordat je als het ware de intentie van de zoekopdracht spiegelt. Zo wordt je advertentierelevantie vergroot en verhoog je de kans dat iemand op je advertentie klikt.
Hoe gebruik je keyword insertion?
Dat doe je met de code: {KeyWord:JouwZoekWoord}.
Het deel ‘{KeyWord}’ staat hierbij voor de code die gebruikt wordt. Het deel ‘:JouwZoekWoord’ is het woord wat er komt te staan in het geval het ingetypte zoekwoord niet in jouw zoekwoordenlijst staat of het ingetypte zoekwoord langer is dan 30 karakters.
3. Geef antwoord op de vraag van je bezoeker met keyword insertion
Om keyword insertion nog beter in te zetten kun je in je advertentie een antwoord geven op de vraag van je doelgroep door een vraagteken erachter te zetten. Heeft iemand bijvoorbeeld last van puisten? Dan zoekt die persoon vermoedelijk in Google naar de zoekterm: ‘middel tegen rode puisten’. Als jouw advertentie dan luidt: ‘middel tegen rode puisten? Probeer Clearasil. De nummer 1 oplossing,’, dan is die advertentie voor die potentiële klant zeker waardevoller dan een algemene advertentie voor het verhelpen van puisten.
Bij keyword insertion geldt wel nog steeds de harde eis van maximum 30 tekens in je headline en maximaal 90 tekens voor je beschrijving, Maar…. hierbij geldt wel dat het stukje {KeyWord:} niet meetelt voor de karakterlimiet.
{KeyWord:middel tegen puisten} kan dus prima binnen de karakterlimitatie van de head van je advertentie.
4. Maak je advertentie lokaal met Geo targeting
Met Geo targeting kan je de locatie vanuit waar de zoekopdracht gedaan is rechtstreeks gebruiken in je Google Ads advertentietekst. Wanneer iemand in Arnhem Googelt naar ‘verhuislift huren’ dan kan middels Geo targeting die advertentie er als volgt uit zien:
‘Verhuislift huren in Arnhem? Verhuisliften vanaf €89,-. Ook voor spoedklussen’
Met Geo targeting kun je dus lokaal inzetten zonder daar aparte advertenties voor te hoeven schrijven. Een bijkomend voordeel van deze techniek is dat door gebruik te maken van lokale advertenties, de CTR van je advertentie omhooggaat.
Hoe gebruik je Geo targeting?
Achter de schermen werkt dit met een code in Google Ads. Die code ziet er dan als volgt uit: {=Geo NL.Plaatsnaam}. In je Google Ads account moet je dan een lijst hebben geüpload met daarin alle locaties die je wilt kunnen targeten met je advertenties. Meer informatie hierover lees je in dit blog van Google.
Andere waardevolle extra’s om gebruik van te maken zijn: Google ’s countdown timer, waarmee je een soort aftelklok aan jouw advertenties kan toevoegen. Deze valt buiten de scope van dit blog, maar als je hier meer over wilt weten, raad ik je deze blog van Google aan.
5. Segmenteer je advertenties op basis van je doelgroepen
Iedere marketeer weet: hoe persoonlijker de boodschap, des te beter het bericht zal overkomen op de doelgroep. Stel bijvoorbeeld dat je een advertentietekst moet maken voor maaltijdboxen. Als je meerdere doelgroepen hebt, kijk dan eens wat je belangrijkste segmenten zijn en maak aparte advertentieteksten specifiek voor die doelgroep. Zo krijg je een persoonlijker boodschap die meer aanspreekt bij de doelgroep die je probeert te bereiken.
Zo zou je voor ons voorbeeld met maaltijdboxen twee aparte advertenties kunnen maken; één voor singles en één voor gezinnen. Een voorbeeld van een advertentie zou dan zijn:
‘Gemakkelijk een hongerig gezin voorzien voor de laagste prijs? Probeer HelloFresh maaltijdboxen.’
Versus bijvoorbeeld
‘Gemakkelijk en goedkoop gezonde eenpersoonsmaaltijden bij je thuis geleverd met HelloFresh maaltijdboxen.’
6. Neem ruimte in de SERP in met sitelinkextensies
Met sitelinkextensies kun je extra links toevoegen aan je advertentie. Je kan zo bijvoorbeeld een extra link naar andere belangrijke pagina’s opnemen zonder daarvoor een nieuwe ad te hoeven maken. Zo maak je het gemakkelijk voor je potentiële klant om op een advertentie te klikken doordat ze direct kunnen doorklikken naar meerdere pagina’s op je site. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers direct door laten klikken naar je contactpagina, informatie over je openingstijden of een bepaald product of dienst promoten.
Daarnaast is een belangrijk bijkomend voordeel van het gebruik van sitelinkextensies dat je advertentie veel meer advertentieruimte inneemt op de zoekresultatenpagina. Dat is goed, omdat je concurrentie dan dus minder zichtbaar is met hun advertentie. Hieronder zie je een praktijkvoorbeeld van hoe dat er uit ziet.
Wil je meer over sitelink extensies weten? Dan is dit blog een must-read!
7. A/B test meerdere advertenties met advertentieroulatie
Het schrijven van meerdere advertenties is sowieso een best practice bij het schrijven van advertenties. Je kan van tevoren nog zo’n goed vermoeden hebben welke advertentie het beste werkt, maar de ervaring leert dat het altijd anders kan lopen dan je denkt. Advertenties kunnen nou eenmaal soms wel werken bij het ene bedrijf en niet bij het andere.
Om advertenties constant beter te blijven maken, is het belangrijk om te blijven proberen. Een goede manier om dat te doen is om een drietal advertenties te schrijven die allemaal net iets van elkaar verschillen. Vervolgens stel je in Google Ads je advertenties in op gelijkmatig rouleren. Hoe je dat doet, lees je in dit blog van Google.
8. Gebruik taal die je doelgroep begrijpt
Keer op keer zie ik weer voorbijkomen dat adverteerders taal gebruiken die voor hen erg logisch is, maar waar iemand uit de target doelgroep niets van begrijpt.
Let er daarom goed op dat je in de taal van je gebruiker schrijft. Gebruik je advertentie om pijnpunten van je doelgroep aan te halen om zo te laten zien dat je jouw doelgroep begrijpt.
Een goed startpunt hierbij is om te kijken wat je USP’s zijn, in hoeverre die een oplossing zijn van een probleem van je doelgroep en deze vervolgens te noemen in je advertentie. Dit gaat het makkelijkst als je ook gebruik maakt van tip 5.
9. Maak duidelijk wat mensen krijgen als ze op je advertentie klikken
Uit je advertentie moet vrijwel direct blijken wat een potentiële klant kan verwachten wanneer hij of zij op je advertentie klikt. Er is niets zo vervelend als wanneer je klikt op een advertentie met een verwachting en deze verwachting niet kan worden nagemaakt. Het is daarom van cruciaal belang dat je advertentie zo goed mogelijk in lijn is met je landingspagina. Doe je dit niet, dan zal Google je advertentie lager waarderen, waardoor je meer moet betalen om je advertentie te vertonen.
Een tip die je kunt gebruiken om hier meer uit te halen is door iets van waarde aan te kunnen bieden. Nu heb je dat als marketeer niet altijd zelf in de hand, maar wanneer je bijvoorbeeld een downloadbare whitepaper, een kortingscode of iets anders van waarde aan kan bieden, vermeld dit dan vooral in je advertentie.
10. Maak gebruik van cijfers
Cijfers hebben iets magisch. Ons oog graviteert nu eenmaal meer naar het cijfer ‘5’ dan een voluit geschreven ‘vijf’. Ditzelfde geldt voor bedragen; ‘duizend euro’ versus €1.000,-’. Als je meer in-depth wil gaan waarom dit zo is, raad ik je dit blog van neurosciencemarketing.com aan.
Een bijkomend voordeel van het gebruikmaken van cijfers en prijzen in je advertentieteksten is dat het minder karakters in beslag neemt. Zo bespaar je toch wat extra tekens, die in de schaarse ruimte bij Google tekstadvertenties erg kostbaar zijn.
Dat zijn ze dan, 10 tips voor betere Google advertentieteksten. Laat me weten welke tip jij het beste vindt door te mailen naar evert-jan@pure-im.nl. Vergeet je ook niet te abonneren op onze nieuwsbrief hieronder voor meer van dit soort tips en andere waardevolle content om jouw online marketing naar een hoger niveau te tillen.