Een website zonder bezoekers is een beetje als een leeg café of restaurant. Er zijn natuurlijk diverse manieren om bezoekers naar je website te brengen, maar via de organische zoekresultaten van Google is wellicht een van de meest interessante opties. In dit blog behandel ik 10 tips om de vindbaarheid van jouw website te verbeteren.

1. Zoekwoorden onderzoek – Om gevonden te worden moet je wel weten hoe jouw doelgroep zoekt. Een gedegen zoekwoorden onderzoek is dan ook de basis voor het verbeteren van jouw vindbaarheid.

2. URL’s – Schone en beschrijvende url’s helpen bezoekers en zoekmachines begrijpen waar een pagina over gaat. Kijk maar eens naar de url van deze post en je zal waarschijnlijk begrijpen wat je gaat lezen.

3. Title element – Het element wat je bovenin de browser ziet staan is het title element. Ook zie je dit terug als titel in de zoekresultaten van Google. Zorg ervoor dat je een beschrijvende aantrekkelijke titel hebt, waarin ook nog eens de zoekwoord focus in is aangebracht.

Title tag element

Title tag element

4. Titel van de pagina – Net als de URL en het title element dient de titel van het artikel het hoofd zoekwoord te bevatten. Maar uiteraard dient de titel ook aantrekkelijk en beschrijvend te zijn, zodat jouw doelgroep ook daadwerkelijk de pagina wil bezoeken. In veel gevallen kan zowel de url, title element en titel hetzelfde zijn.

5. Subtitels van de pagina – Subtitels helpen bezoekers bij een eerste blik te bepalen of de pagina is wat ze zochten. Voor zoekmachines geldt dat subtitels helpen bij het bepalen van het algehele thema van de pagina.

6. Goede content – Wellicht een voor de hand liggend maar uiteindelijk zorgt goede content ook voor betere vindbaarheid. Zorg ervoor dat je antwoord geeft op de vraag die mensen hebben gesteld, of dat nu is “hoe je een CPA bepaald” of “welke pizza iemand moet bestellen”.

7. Wees behulpzaam – Kennis delen is een van de sleutels tot online succes. Laat zien wat jij kunt of bespreek de eigenschappen van het product of dienst. Wees zo behulpzaam mogelijk en probeer ervoor te zorgen dat bezoekers geen vragen meer hebben.

8. Vergeet traditionele marketing niet – OK een goede website is één, maar gevonden worden gebeurd niet overnacht. Als je vergeet om traditionele marketing te bedrijven wordt het lastig om je vindbaarheid te verbeteren. Als niemand van je bestaan weet is het ook lastig om een online autoriteit te worden. Denk bij traditionele marketing niet alleen aan adverteren, maar ook simpelweg gezien worden door spreken, mond-op-mond reclame en social media aanwezigheid.

9. Blokkeer zoekmachines niet – Zoekmachines kunnen technisch gezien ook afgewezen worden door je website instellingen. Voorkom dat je zoekmachines blokkeert en bekijk of je site geïndexeerd kan worden en of je zoekmachines niet bij de deur weigert via een robots.txt bestand.

10. Maak het gebruikers gemakkelijk – Als je veel moeite hebt gedaan om aan bovenstaande items te voldoen, is het natuurlijk een dooddoener wanneer bezoekers door de bomen het bos niet meer zien. Een gebruiksvriendelijk menu en nette opmaak van afbeeldingen doen bijvoorbeeld wonderen.