Wanneer je een nieuwsbrief verstuurt, heb je als belangrijkste doel het overbrengen van een boodschap. Deze boodschap kan worden overgebracht op allerlei creatieve manieren. Zo is het belangrijk om te spelen met een combinatie van tekst en beeld.

Naast het overbrengen van de hoofdboodschap, kun je met alle overige ruimte natuurlijk ook veel doen. Zo kun je de lezer over laten gaan op allerlei subdoelen. Een nieuwsbrief zal dan altijd bestaan uit losse elementen. Hieronder vind je 10 niet voor de hand liggende elementen die je kunt toepassen in je nieuwsbrief.

1. Mijn interesses en voorkeuren

Wanneer je de behoefte van je lezer weet, kun je je nieuwsbrief hierop afstemmen. Een blok met zichtbare instellingen van de lezer kan werken als verlaagde drempel om zelf ook die instellingen te wijzigen.

Tip: Helaas is dit technisch gezien niet helemaal perfect in te richten. Laat de lezer daarom uitkomen op een pagina waar dit wel werkt, wanneer ze op een instelling klikken.

2. Thema-actie (met labels op producten)

Een nieuwsbrief kan al snel saai worden voor de lezer wanneer deze met enige regelmaat wordt verzonden. Daarom is het leuk om af en toe een thema te bedenken rondom een nieuwsbrief. Zo maak je het vernieuwend en actueel. Zo kun je bijvoorbeeld een “Back to school” actie houden en een reeks aan producten een label geven in stijl van het thema. Deze producten hebben dan een extra korting. Het mooie is dat je dit thema kunt doortrekken in al je marketinguitingen.

3. Youtube video (Ja hoor, het kan!)

Je zult vast denken, een video in een nieuwsbrief, dat is toch technisch gezien niet mogelijk? Klopt! Maar hier is natuurlijk een hele mooie work-around voor. Maak simpelweg een screenshot van het beginscherm op Youtube. Plaats deze afbeelding in de nieuwsbrief en plaats er een link achter die naar Youtube of een pagina op je website met de video gaat.

4. Ons assortiment

Wanneer je veel te bieden hebt, moet je hier natuurlijk mee te koop lopen. Dit hoeft allemaal niet zoveel ruimte te kosten. Je kunt bijvoorbeeld met een paar icoontjes en een korte titel je complete aanbod tonen. Dit blok kun je af en toe tussen de berichten door plaatsen. Mensen zullen dan steeds bekender worden met het totale aanbod dat je hebt.

Tip: Maak de losse onderdelen aanklikbaar zodat mensen naar de categorie op de website kunnen gaan wanneer ze meer willen zien.

5. Wat vind je van deze e-mail?

Het analyseren van je statistieken om erachter te komen of een nieuwsbrief in de smaak valt is een goede manier om te zien hoe de nieuwsbrief in de smaak valt. Het letterlijk vragen aan de lezer is vaak nog veel waardevoller. Door onderaan de nieuwsbrief mensen een kans te geven de nieuwsbrief te “liken” of te “disliken” krijg je inzichtelijk wat de lezer er ECHT van vindt. Klikt iemand op het duimpje naar beneden? Vraag dan in een contactformulier wat ze niet bevalt. Met deze informatie kun je je nieuwsbrief verder verbeteren.

6. Folders

In je nieuwsbrief kun je veel kwijt, maar over het algemeen nemen mensen nooit echt goed de tijd om een nieuwsbrief te lezen. Ze bladeren liever rustig door een folder. Daarom kan het best goed werken om je digitale folder te promoten in je nieuwsbrief. Zo houdt je de lezer langer vast.

7. Afwijkende openingstijden (en eventkalender)

Je wilt je klanten en potentiele klanten natuurlijk nooit teleurstellen. Sterker nog, je wilt ze voorbereiden op, en warm maken voor de toekomst. Je nieuwsbrief is een mooi kanaal om bijvoorbeeld afwijkende openingstijden en toekomstige evenementen te melden. Zo is jouw doelgroep altijd op de hoogte van de laatste events.

8. USP’s tussen de content

Het is erg voor de hand liggend om je USP’s in de header te plaatsen. Maar heb je er ooit aan gedacht om een compact blok tussen de content door te plaatsen? Op deze manier komen ze iets beter in beeld wanneer de volledige aandacht er is.

9. Kortingscode met dynamische tijdsindicatie

Een kortingscode communiceren doe je waarschijnlijk regelmatig, maar heb je hier ook bij vermeld hoe lang deze geldig is? Omdat je nooit weet wanneer iemand de nieuwsbrief opent, kun je dit niet in een tijdseenheid uitdrukken in de nieuwsbrief (behalve als je zegt “tot datum x”). Wat je kunt doen is elke dag de afbeelding op de server veranderen, zodat elke keer als de nieuwsbrief wordt geladen, het huidige aantal resterende dagen in beeld staat.

Tip: Technisch gezien kun je dit ook volledig automatiseren met een script die de afbeelding aanpast.

10. Claim je succes

Heb je meegedaan aan een test bij bijvoorbeeld een consumentenbond of heb je een award gewonnen? Laat zien dat je trots bent op dit succes. Besteed er gerust eens aandacht aan door een grote banner met een tekst als “Nummer 1 in klanttevredenheid binnen Nederland!”.

Tot slot: Creëer je eigen elementen

Bovenstaande voorbeelden zijn voorbeelden uit bestaande nieuwsbrieven. Aan jou de taak om een element te bedenken dat perfect bij jouw bedrijf past. Technisch gezien is er vaak veel meer mogelijk dan je denkt, dus denk verder dan alleen de standaard kaders van e-mail marketing en maak jouw nieuwsbrief een genot om te lezen!

Wij zetten voor jou e-mail marketing effectief in

Wist je dat e-mail al sinds 1971 bestaat en nog steeds één van de meest gebruikte communicatiemiddelen is? Wij zetten met alle liefde onze kennis in om e-mail marketing voor jou een geslaagd kanaal te maken.

Meer over e-mail marketing

Door: Kay Bleekman