Bij het schrijven van dit artikel leefden we 10 jaar geleden in het jaar 2011. Om je geheugen wat op te frissen even wat feitjes en gebeurtenissen uit dat jaar. In 2011 telde de aarde officieel 7 miljard mensen, zag computerspel Minecraft het levenslicht, was Rolling in the deep van Adele de bestverkochte single van Nederland, hadden we te maken met de kernramp in Fukushima, stopte Bram van der Vlugt als Sinterklaas en voor mij – als Ajax supporter niet onbelangrijk – behaalde Ajax eindelijk de 30e landstitel in het bestaan van de club.

Maar wat online marketing betreft is er ook in 10 jaar tijd ontzettend veel gebeurd. Ik heb zelf inmiddels al meer dan 10 jaar ervaring in de wereld van online marketing en in dit artikel maak in een trip down memory lane over deze afgelopen 10 jaar.

De diensten van Google:

Google speelt misschien wel de grootste rol in de afgelopen 10 jaar online marketing. Een terugblik op wat diensten.

Google Analytics:

Iedereen die iets met online marketing te maken heeft of heeft gehad, kent ongetwijfeld Google Analytics – wereldwijd het meest gebruikte web analytics pakket. 10 jaar geleden bestond Google Analytics pas een jaar of 5. Uiteraard kende Analytics nog lang niet zoveel mogelijkheden als nu, maar als ik terugdenk aan de tijd, kon je bijvoorbeeld 10 jaar geleden al wel Conversie attributie data terugvinden in Google Analytics.

conversie_attributie_google_analytics

Inmiddels zitten we in 2021 en zijn er in de afgelopen 10 jaar veel nieuwe mogelijkheden en verbeteringen doorgevoerd, ook visueel ;-). Denk bijvoorbeeld aan:

  • Real time rapporten
  • Meerdere attributie modellen die je kunt kiezen
  • Universal Analytics
  • Remarketing via Google Analytics

Google Tag Manager:

Ik kan me nog herinneren dat ik als Online Marketeer werkelijk niets kon doen om bijvoorbeeld zaken door te meten op de website, zonder dat ik de webbouwer om hulp moest vragen. De introductie van Google Tag Manager in 2012 was uiteindelijk een zegen voor veel Online Marketeers zoals ik. Deze tool stelde mij in staat om klikken op buttons door te meten, ingevulde formulieren te meten, maar ook scripts te plaatsen voor externe toolings zoals een chat of een feedbackformulier, zonder ook maar iemand om hulp te hoeven vragen.

Google+:

Misschien ben je het inmiddels alweer vergeten of ken je het niet eens, maar dit sociale netwerk van Google zag er veelbelovend uit en was de geboren uitdager van Facebook. Via kringen met gebruikers kon je bepalen met wie je updates wel of niet ging delen. De gedachte was om YouTube, Gmail, Drive en Hangouts te combineren met Google+. Helaas bleek de afstand die Facebook had genomen te groot om er een succes van te maken. Uiteindelijk duurde het tot 2019 dat Google besloot om de dienst definitief te stoppen. Een bevestiging dat niet alles wat Google aanraakt, verandert in goud.

Google AdWords:

Je leest het goed, AdWords. Zo heette de dienst waar je advertenties kon tonen op basis van kosten per klik. Zo’n 10 jaar geleden bouwde je campagnes op met diverse advertentiegroepen, stelde biedingen in, en maakte je 2 of 3 advertenties per advertentiegroep. Deze ads waren overigens nog oude stijl, uiteraard zonder Kop 3 en de extra beschrijvingsregel.

Over doel CPA, doel ROAS etc. had werkelijk niemand nog gehoord en je focus lag volledig op handmatig zoveel mogelijk traffic naar de website realiseren tegen zo laag / effectief mogelijke kosten.

In 2017 kondigde Google aan dat de interface ging veranderen. Toen ik zelf in 2018 aan de slag ging als Online Marketing Consultant was de switch voor mij naar de nieuwe interface niet zo’n probleem, maar ik kan je vertellen dat collega’s van mij niet allemaal stonden te springen en de overstap zo lang mogelijk uitstelden ;-). Ook nog niet zolang geleden (2018) werden Responsive Search Ads geïntroduceerd. Je vult 15 headlines in, 4 beschrijvingen en laat Google het werk doen om de best mogelijke advertentie te genereren.

In 2019 hadden we te maken met het verdwijnen van de ‘Gemiddelde positie’. Deze statistiek gaf mooi weer op welke plek een advertentie gemiddeld stond ten opzichte van je concurrentie. Daarvoor in ruil kwamen statistieken als:

  • Vertoningspercentage voor toppositie
  • Vertoningspercentage voor de absolute toppositie

Ook in 2019 werd de naam veranderd van Google AdWords naar Google Ads. Het zoektermen rapport zorgde vrij recent ook voor wat opschudding, want Google gaf aan dat alleen zoektermen met significant volume nog zichtbaar zullen zijn in de rapporten. Tot op de dag van vandaag is niet duidelijk wanneer Google vindt dat een zoekterm significant volume heeft om te tonen in het rapport.

Eén van de meest recente aankondigingen die Google heeft gedaan is het verdwijnen van de Broad Match Modified zoekwoorden. Deze worden t.z.t. aangepast naar Phrase zoekwoorden.

Rode draad in de afgelopen jaren is wat mij betreft machine learning. Gaandeweg de jaren werd Google steeds slimmer en pretendeert Google zelf door de enorme hoeveelheid data die het heeft, campagnes slimmer en beter te kunnen draaien. Zo kun je Google campagnes laten draaien en optimaliseren op een Doel CPA, Doel ROAS of bijvoorbeeld klikken maximaliseren. Uiteraard kun je ook een wedstrijdje doen met Google om te kijken wie de beste resultaten behaald. Dit kun je doen door een experiment in te stellen waarbij de bezoekers bijvoorbeeld eerlijk worden verdeeld over beide campagnes.

Social Media:

Mijn eerste echte social media ervaring was in het verre verleden nog met CU2, waar je via HTML code een pagina over jezelf kon maken. Echt serieus werd het pas met Hyves, en dat kanaal bestaat sinds eind 2013 niet meer. Vanuit online marketing oogpunt werden sociale media kanalen voor mij zo’n 10 jaar geleden pas echt interessant. Dat begon vrij simpel, ook op Facebook. Eén van de speerpunten destijds was het creëren van zoveel mogelijk likes / volgers, er stond zelfs een KPI op! Een andere interessante optie waar ik gebruik van maakte was toen ook al de mogelijkheid om gebruikers een aanbieding te laten claimen. Daarmee kon ik het effect van een online campagne meten, omdat de actie in winkels geldig was.

Ik kan een heel artikel schrijven over de ontwikkeling van social media, maar in de afgelopen 10 jaar is het aantal social media kanalen waanzinnig uitgebreid, zijn de mogelijkheden in sneltreinvaart toegenomen en kun je bijvoorbeeld zelfs een hele winkel runnen op Facebook. Echter nemen de discussies over privacy ook steeds grotere vormen aan.

Influencers:

10 jaar geleden een term waar niemand van had gehoord. Met name op Facebook en Instagram spelen zij tegenwoordig een grote rol in succes van producten of bedrijven. Influencers ontvangen producten die zij gaan gebruiken / testen en delen hun ervaringen op hun Instagram account waar ze vele volgers hebben. Je hebt het vast wel eens gezien tijdens een bezoek aan Facebook of Instagram. Een bekend persoon die opeens een product promoot of uitlegt. Een mooi voorbeeld is Adidas. Die koppelde Snoop Dogg aan het promoten van een productlijn (Adidas Originals). Met content dat past bij de doelgroep, slaagde Adidas erin deze lijn succesvol te maken. Bekijk de clip nog eens via onderstaand YouTube filmpje.

Conclusie:

Ik kan nog uren praten of schrijven over 10 jaar online marketing, maar dat wordt misschien wat veel van het goede. Voornaamste conclusie is dat er in 10 jaar tijd ontzettend veel is gebeurd qua ontwikkeling van kanalen die toen al bestonden, maar ook het ontstaan van nieuwe kanalen en de manieren hoe online marketing bedrijven hierop inspelen. Ik kan me goed voorstellen dat het tegenwoordig best lastig kan zijn om een goede online strategie uit te zetten. Mocht je hier nou eens over van gedachten willen wisselen, laat het mij zeker weten!