Google zal in 2014 ruim $40 miljard verdienen met Google Ads. Miljoenen adverteerders spenderen (deel) van hun marketingbudget om meer omzet te realiseren. Door het veilingsysteem en groeiend aantal adverteerders is het soms lastig om nog steeds rendement uit je campagnes te halen. In dit blog wil ik een aantal tips geven om je Ads rendement te verhogen.

Tip 1: Ad Groups opsplitsen

Een Ad Group bestaat uit zoekwoorden, advertenties en landingspagina’s. Die drie zijn niet toevallig dé combinatie die je kwaliteitsscore bepalen. Omdat de kwaliteitsscore (letterlijk) even belangrijk is als je CPC bod moeten Ad Groups bijzonder goed ingericht zijn! De truc; maak steeds een andere Ad Group wanneer je denkt dat goed is. En onthoudt: elke Ad Group heeft specifieke zoekwoorden, specifieke advertenties en eventueel specifieke landingspagina’s. Verkoop je heren spijkerbroeken (of heren jeans)? Twee Ad Groups! Beide met unieke advertenties die gaan over een spijkerbroek of jeans. Verkoop je maat 32/34, dan komt er een nieuwe Ad Group bij. Geen angst dus voor teveel Ad Groups, maar gewoon aanmaken. Het zal je CTR en kwaliteitsscore goed doen!

Tip 2: Meerdere advertenties

Een andere reclame-uitingen betekent een andere reactie bij de ontvanger. Zo ook in Google. Zorg dat dus je in een Ad Group meerdere advertenties hebt en stel je rotatie instellingen in. Zo kan je testen welke advertenties het beste interacteren met de gebruiker en uiteindelijk zorgt voor de hoogste conversie.

Tip 3: Advertentie extensies

Zet je al sitelinks in? Dat is een begin. Er zijn namelijk meerdere advertentie extensies en je kunt er meerdere tegelijk inzetten. Bijvoorbeeld een locatie extensie waarmee jij je adres en telefoonnummer kunt communiceren. Of de recent geïntroduceerde call-out extensies waarmee je USP’s kunt weergeven. En dan heb ik de review extensies nog niet benoemd die ook erg positief werken op CTR en conversie. En zo zijn er nog wel een paar. Oftewel; elke search advertentie heeft meerdere sitelinks die vertoont kunnen worden.

Tip 4: Daglimiet mag nooit bereikt worden

Je hebt een daglimiet ingesteld want dat moet. Wanneer je aan je daglimiet zit gaat er iets niet goed. Een campagne zou namelijk nooit aan het daglimiet moeten zitten. De oplossing zit niet in het daglimiet verhogen, maar in het verlagen van je CPC’s. Op die manier heb je meer bezoekers binnen jouw budget.

Tip 5: Remarketing

Een erg krachtige ondersteuning aan een marketing campagne is remarketing. De investering van een overtuigende bannerset is het zeker waard. Denk met name aan hoog relevante bezoekers die toch niet geconverteerd hebben. Bijvoorbeeld afhakers die ver in het aankoopproces zijn geweest.

Tip 6: Gedrag op dagen en uren van de dag

dag-uur-biedingenBiedingen stel je in op zoekwoorden, doelsites/pagina’s of gedrag van doelgroep. Echter, gedrag van jouw doelgroep is niet op elk moment hetzelfde. Bekijk allereerst wat gedrag is van jouw doelgroep via Dimensions -> View: en kies daar voor “dag van de week” en “uur van de dag”. Vervolgens stel je bij campagne een ad schedule in waarin je meer biedt op de momenten dat dit het meest rendabel is en minder biedt wanneer het andersom is. Op deze manier verhoog je rendement door in te spelen op tijdsgebonden relevantie van jouw product of dienst.

Tip 7: Stuur op sales, niet kliks

Je biedingen zijn op basis van een klik en je koopt bezoekers in. Toch moet je daar niet op sturen. Enkel door te sturen op rendement kan je echt rendement behalen. Belangrijkste focus moet dus conversie zijn. Je wilt immers een goed renderende campagne. Plaats daarom de Ads conversion tracker code op de bevestigingspagina na een conversie (of importeer conversies uit Google Analytics). De conversiedata komt bij zoekwoorden, advertenties en ad groups te staan en daarop ga je sturen. Enkel daarop! Tijdens het analyseren vergeet je kliks, prijs per klik en het zoekwoord. Wanneer de prijs per sale het toelaat verhoog je de CPC! En alle toekomstige wijzigingen in je account zijn te relateren aan conversies.

Tip 8: Negatives

De beste manier om winst te behalen in je account is door zinloze zaken uit te sluiten. Raadpleeg daarom je “search term report” en vind advertentievertoningen die irrelevant zijn. Op die manier voorkom je irrelevante kliks en verhoog je de CTR (met hogere QS tot gevolg). Voeg vervolgens negatives toe aan je campagnes of Ad Groups, om die vertoningen in de toekomst te voorkomen. Dezelfde manier pas je ook toe op het display netwerk.

Tip 9: Display netwerk

In veel gevallen wordt het display netwerk niet (meer) ingezet omdat het geld opslokt en niet voor conversies zorgt. De truc zit in segmenteren tot je de juiste, converterende, doelgroep te pakken hebt. Wanneer je zakelijke beslissingsnemers van grote bedrijven wilt benaderen met je accountancy software dan kan je de Audience lijst “accounting & financial software” toevoegen. Dat laat echter iedereen toe en de Ad Group voor je accountancy software kan onrendabel zijn. De oplossing: verder segmenteren. Je maakt je doelgroep kleiner, maar specifieker. Combineer bijvoorbeeld met de lijst “air travel – business class” of “mergers & acquisitions”, waarmee je meer beslissingsnemers van grote bedrijven overhoudt. Voeg topics toe van soorten sites waarop conversie het hoogst is. Neem eventueel zoekwoorden op voor de juiste context en je display campagne wordt steeds rendabeler.

Tip 10: Optimaliseren

Alle tips doorgevoerd? Dan rest je nog een zeer belangrijke taak. Bijhouden, blijven analyseren en optimaliseren. De allergrootste fout die je kunt maken is een Ads account opzetten en er niet meer naar omkijken. Zonder liefde en aandacht zal je Ads account een geld verslindend monster worden. Blijf analyseren, testen en je account verbeteren. Zo zorg je dat Google Ads zorgt voor extra rendement in plaats van een kostenpost in je marketingbudget.

Tip 11?

Alle tips uitgevoerd, maar nog niet tevreden over het resultaat? Dan is het wellicht tijd dat wij naar je account kijken. Neem contact op en we zullen vrijblijvend, maar kritisch, naar je account kijken om meer rendement uit Google Ads te halen.