Is het tijd om je website te vernieuwen? Een redesign traject kost veel tijd, geld en inspanning. Vaak heb je wel een x-aantal redenen waarom je je website wilt vernieuwen. Maar wat de reden ook is deze 10 fouten wil je voorkomen bij een redesign.

1. Redirects vergeten

Wanneer je de url-structuur van de website gaat aanpassen, dan is het zeer aan te raden om een redirect plan te maken. In een dergelijk plan ga je na welke pagina’s gaan verdwijnen of welke url’s gaan veranderen naar andere url’s. Het is ten zeerste aan te raden om deze oude url’s te (301-) redirecten naar de nieuwe of meest relevante versie ervan. Zo voorkom je dat zoekmachines of bezoekers via een verwijzing naar een niet bestaande pagina gaan.

2. Geen aandacht voor zoekwoorden

Een redesign biedt veel kansen voor een grondige aanpak van de woordkeuzes. Op wat voor zoektermen komen bezoekers op dit moment via Google op je website terecht? En wat zou de zoekwoordfocus moeten zijn voor de nieuwe situatie? Voorkom dat je bezoekers gaat verliezen of mislopen.

3. Langzaam boven snel

Als je dan toch bezig bent met een nieuwe website, zorg er dan voor dat je ook aandacht besteed aan de snelheid van de website. Er is immers niks frustrerender dan een langzame gebruikerservaring. Dit is ook zeker terug te zien in het aantal conversies en uiteindelijk in bezoekersaantallen.

4. Oude content weggooien

Heb je veel oudere content waar je in het verleden veel tijd aan hebt besteed, zie dit dan niet over het hoofd wanneer je gaat redesignen. Breng in kaart wat voor content je op dit moment hebt, dit kan bijvoorbeeld door het crawlen van je huidige website. Een handige tool hiervoor is Screaming Frog of kijk eens in Google Analytics voor de pagina’s die in de afgelopen jaren zijn bekeken. Baseer je beslissingen voor het nieuwe design mede op deze informatie.

5. Conversie uit het oog verliezen

Elke website heeft een doel en het wil nog weleens gebeuren dat dit uit het oog wordt verloren bij een redesign. Stel jezelf de vraag: “Wat is het doel van een bepaalde pagina?”. Ga vervolgens eens na hoe gemakkelijk of moeilijk het is om tot die actie over te gaan in de nieuwe situatie? Is het nog altijd gemakkelijk om een product te bestellen? Of is een brochure download bijzonder moeilijk te voltooien?

6. Tracking over het hoofd gezien

Data is o-zo-belangrijk en wat is het dan ook tof dat je online zoveel kunt doormeten. Zorg er dan ook voor dat je inventariseert binnen je organisatie wat voor statistieken gebruikt worden. In de nieuwe implementatie wil je deze data op dezelfde wijze of betere wijze kunnen vergaren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het inrichten van de e-commerce code van Google Analytics, remarketing codes of een Google Ads conversie script.

7. De toekomst vergeten

Een redesign traject wil je waarschijnlijk niet ieder jaar gaan doorvoeren. Het is daarom erg belangrijk om een blik op de toekomst te richten. Wat zijn de markttrends en hoe zit het met de technologische ontwikkelingen? Gezien de groei van het internetgebruik op mobiele apparaten is het niet onlogisch om hiermee in je design rekening te houden. Maar wat dacht je van schermresolutie of nieuwe browsers. En dan hebben we het nog niet eens over het mediagebruik van je doelgroep, zijn deze nog wel in internet browsers actief of bevinden ze zich veel meer binnen apps als Facebook of Instagram?

8. Te veel vragen

Mensen zijn vaak geneigd om bij een nieuw ontwerp meer te willen in plaats van minder. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het uitbreiden van de vragen in een formulier? Je wilt toch altijd net wat meer weten van de gebruiker, maar is dit ook positief voor de conversie en is deze extra data in het formulier echt nodig? Probeer ervoor te zorgen dat je een goede balans hebt tussen het hoogstnoodzakelijke en hetgeen je extra wilt weten van een bezoeker.

9. Oude afbeeldingen werken niet

Wanneer je overschakelt naar een nieuw CMS of andere hosting dan kan het weleens voorkomen dat bepaalde elementen op de website niet meer werken. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de afbeeldingen uit oude blogs die niet meer werken. Houd dus in de gaten dat er geen doodlopende verwijzingen bestaan in het redesign.

10. Wij zijn offline wegens werkzaamheden

Je website offline zetten voor het redesign is een absolute no-go! Je verliest bezoekers en omzet wanneer je je website “even op zwart” zet. Daarnaast is het totaal onnodig aangezien je het nieuwe design gewoonweg in een ontwikkelomgeving kunt opbouwen, alvorens deze live te zetten. Natuurlijk kan het zijn dat er een korte periode mindere performance is wanneer het design daadwerkelijk live wordt gezet, maar zorg er in ieder geval voor dat je deze overlast zo kort mogelijk houdt.

Heb je dit blog nu gelezen en denk je “aii had ik maar wat hulp“, neem dan eens vrijblijvend contact op met Pure IM. Wij hebben al vele redesign trajecten succesvol begeleid en wellicht kunnen we ook jullie ondersteunen.